FOTO: 'Oružane snage jedan od najboljih segmenata bh. društva'

Radiosarajevo.ba

Oružane snage Bosne i Hercegovine jedan su od najboljih segmenata bh. društva i institucija Bosne i Hercegovine, poručio je danas u svom govoru tokom obilježavanja osme godišnjice OS BiH u kasarni u Rajlovcu kod Sarajeva, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uvijek može bolje, nastavio je on, ali kada se sagledaju okolnosti kako su nastajale OSBiH, te da su nastale od tri vojske, a s obzirom na okolnosti u državi kao i one političke, onda treba biti ponosan na pripadnike Oružanih snaga.

"Moje iskustvo kao člana Predsjedništva BIH već sedmu godinu, a danas slavimo osmu obljetnicu OSBiH jeste da su Oružane snage jedan od najboljih segmenata bh. društva i institucija BiH. Bilo bi dobro kada bi se i drugi na to ugledali, kad bi ti strogi kriteriji koji važe u OS bili primjenjivani i na druge segmente bh društva", istakao je Komšić.

Najveća prepreka članstvu u NATO-u je vojna imovina, kazao je Komšić, dodavši da sa aspekta propisa u BiH ne postoji nikakva formalna prepreka da se krene sa uknjižbom perspektivne vojne imovine.

"Formalno-pravno, te lokacije su 2010. godine bile spremne na uknjižbu. Međutim, zbog različitih političkih okolnosti koje su tada vladale, a danas se iskomplikovale, i jedne intervencije od naših stranih prijatelja, tražen je prvo politički dogovor", pojasnio je Komšić, dodavši da su politički lideri odgovorni da otkoče članstvo BiH u NATO-u.

Načelnik zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Ante Jelača istakao je da su OSBiH postale poželjan i prihvatljiv partner kada se radi o rješavanju sigurnosnih problema u BiH, regiji i svijetu, što se dokazuje i u učestvovanju u mirovnim misijama širom svijeta.

"Potporu OSBiH imaju i od države BiH i od njenih institucija. Ona je u momentima nedovoljna, a u momentima zadovoljava. Ne gledajući na taj dio, u ograničenim mogućnostima i resursima, pružamo pomoć i civilnim strukturama i u operacijama koje provodimo u BiH", naglasio je Jelača.

Čestitavši osmu godišnjicu Oružanih snaga BiH, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je kako se 2013. godina završava uspješno kako za OSBIH, tako i za Ministarstvo odbrane BiH.

"Požari u Jablanici, Konjicu, u okolini Doboja, požar u bolnici u Bihaću definitivno su ovog ljeta pokazali da su Oružane snage neophodne BiH. Neophodne u smislu kada su prirodne katastrofe na pomolu", kazao je Osmić, dodavši da OSBiH imaju dovoljno spremnih helikoptera da odgovore na sve moguće katastrofe.

Obilježavanju osme godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni u Rajlovcu prisustvovali su predstavnici izvršne vlasti u BiH, pripadnici OSBiH, predstavnici vojnih misija u okviru EUFOR-a, te pripadnici diplomatskog kora u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak