FOTO: Nova džamija u Cerskoj otvorila vrata za vjernike

Radiosarajevo.ba

Džamija u Cerskoj, mjestu u blizini Vlasenice, nakon što je uništena u prošlogodišnjim majskim poplavama ponovo je izgrađena i danas je svečano otvorena. Nova džamija je napravljena na drugom mjestu, u zaseoku Hasanovići, nedaleko od Čelebića gdje se nalazila ranija džamija od koje je ostala samo munara koju klizište nije zatrpalo koja i sada tu stoji.

Nakon što je uništena džamija u Čelebićima povratnici su morali tražiti drugu lokaciju za izgradnju. Od mjesta gdje se sada nalazi samo munara uništene džamije pruža se pogled na drugoj strani, u mjestu Hasanovići, na novu džamiju.

Kamen temeljac je postavljen u novembru prošle godine, a građevinski radovi su počeli u martu ove godine. Džamija je u rekordnom roku, za samo četiri mjeseca ponovo izgrađena. Džamija sa pratećim objektima i kućom za imama koštala je oko 450.000 konvertibilnih maraka (KM).

Oko 700 pravnih i fizičkih osoba finansijski učestvovalo u izgradnji džamije. Među njima i porodica Kurjak koja danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Zahida Kurjak donirala je 20 000 dolara za izgradnju džamije u rodnom mjestu. Danas je presrećna jer je džamija svečano otvorena.

"Moj suprug, djeca i ja smo danas presrećni, ovo smo učinili zbog naše vjere u Allaha, da nam svima podari zdravlje i sreću i da imamo gdje da dođemo", rekla je za Anadolu Agency (AA) Zahida.

Muamer ef. Jusupović, imam džemata u Cerskoj, mjesnoj zajednici koja broji mnoge zaseoke u okolini, a koja je prije rata imala oko 6.000, a sada oko 600 stanovnika, kazao je za AA da je u Čelebićima, na mjestu sada uništene džamije, vijekovima postojala džamija koja je rušena, a nakon toga obnavljana. Imam Jusupović danas je od predstavnika Islamske zajednice i povratnika u Cersku dobio i skromnu nagradu za sav uloženi trud i nesebično zalaganje kada je u pitanju izgradnja nove džamije.

“Danas je za nas veliki dan. Otvaranje ove džamije dugo smo čekali, zajedno sa vjernicima učestvovali smo u podizanju Allahove kuće koja će nas njemu približiti. Ono što je interesantno ljudima sa strane jeste da je 25. novembra postavljen kamen temeljac, građevinski radovi su započeli u martu i za manje od 120 dana imamo novu džamiju. Mnoge džematlije pomogli su izgradnju ove džamije i hvala dragom Bogu danas je otvorena. Klanjali smo podne namaz i upriličićemo nakon toga narodno veselje”, rekao je Jusupović.

Nova džamija izgrađena je na zemljištu Bege Selimovića, kome je Reis-l-ulema i uručio ključeve ponovo izgrađene džamije. U svom obraćanju prisutnima Reis-l-ulema Husein ef. Kavazović podsjetio je vjernike na tri vrijednosti o kojima se mora voditi računa.

"Moramo poštovati porodicu, za to pozivam Muslimanke i Bošnjakinje jer su one te koje su simbol majčinstva i stub te institucije, druga stvar o kojoj moramo voditi računa je naš džemat, zato danas i jesmo ovdje da otvorimo vrata Allahove kuće, a treća stvar za koju se moramo zalagati i moramo je poštovati jeste naša država", poručio je Husein ef. Kavazović.

Naglasio je da su povratnici nakon što je uništena džamija odmah krenuli s aktivnostima oko izgradnje nove džamije.

Inicijalnu kapsulu za početak gradnje džamije u Cerskoj kod Vlasenice dala je Islamska zajednica BiH izdvojivši za ovu namjenu 30.000 maraka, a nakon toga animirali su se i muslimani širom BiH, dijaspore i svijeta. Ukupno je za džamiju, mekteb imamsku kuću i sanaciju puta koji je danas takođe svečano otvoren uloženo oko 450.000 maraka.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH doniralo je finansijska sredstva za sanaciju oko 1.400 metara lokalnog puta. Ministar ovog ministarstva Edin Ramić, danas je sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Vlasenici Mujom Hadžiomerovićem i predsjednikom građanskog odbora Cerske Begom Selimovićem svečano presjekao vrpcu i otvorio novi put.

"Nadamo se da će ovaj naš skromni doprinos ubrzati povratak u Cersku, ali i sva druga mjesta u BiH. Gdje god džematlije preuzmu inicijativu i odluče i sami učestvovati u rekonstrukciji i sanaciji puteva i ministarstvo će im biti podrška", rekao je Ramić.

Aktivnosti gradnje džamije su počele 20. marta, a završene 20. jula ove godine. Za 120 dana je izgrađena džamija, kuća za imama, šadrvan, pomoćni objekat i još jedan mesdžid u Gobeljama. To je, ne računajući donacije u vidu materijala, oko 450.000 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak