FOTO: Mladunci atrakcija ljeta u Pionirskoj dolini

Radiosarajevo.ba

Iako su troipogodišnji lav, klokani, alpake, mare i guanako, od ovog proljeća postali stanovnici Pionirske doline, prava atrakcija našeg jedinog zoo vrta ovih su dana brojni mladunci, tek rođeni u Pionirskoj dolini.

Ukoliko ovih dana prošetate Pionirskom dolinom, u svojoj nastambi najprije će vas dočekati razdragano stado lama koje je ovog ljeta bogatije za dva mladunca. Najveselije je mlado rođeno tek prije četiri dana, čijoj razdraganosti osim veselog skakutanja svakako doprinosi i kombinacija crno-bijelih šara na krznu. Različito po veličini, odnosno veće, a gotovo identičnih šara kao prvo,  je i drugo mladunče staro mjesec dana, koje se, kao pravi poznavalac prostora, trudi da mlađem rođaku pokaže novo životno okruženje.

Odmah nakon toga, na jezercetu, u hladu krošnji stabala dočekat će vas par prekrasnih ladudova, novopečenih roditelj,  koji s toliko pažnje i ljubavi brinu i čuvaju svoja tri potomka. Uče ih kako pronaći hranu u vodi, kako očistiti svoje perje, ukazati im na opasnost od drugih ptica i sačuvati ih od grabljivica.

Mladi jarići smješteni u zadnjem dijelu zoo vrta, ipak su najneustrašiviji, jer kao da već godinama žive s velikim mužjacima škotskih goveda. Crni, bijeli, smeđi- djeluju kao plišane loptice naspram ogromnih bikova teških gotovo tonu i velikih rogova. Jarići veselu igru sa svojom družinom, nerijetko  prekidaju odmorom na leđima usnulih bikova u hladu svoje nastambe.

Pogledajte neodoljive mladunce u fotogaleriji.

U Pionirskoj dolini trenutno se mogu vidjeti 42 životinjske vrste. Kako kažu iz ovog zoološkog vrta, sve životinje uz redovnu i svakodnevnu brigu i njegu od strane veterinara i tehničara izuzetno dobro podnose ljetne temperature, posebno afričke životinje, kao što su lav, antilope i zebre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak