FOTO: Ministri kulture Italije i civilnih poslova BiH u zvaničnoj posjeti Ars Aeviju

Radiosarajevo.ba

Ministar kulture Italije Dario Francheschini posjetio je sinoć Kolekciju Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo. Domaćini mnogobrojnoj talijanskoj delegaciji u Art Depou Ars Aevi koju je predvodio Nj. e. Ruggero CorriasAdil Osmanović, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, bili su ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, sa savjetnikom Ivicom Šarićem, te generalni direktor Enver Hadžiomerspahić i Amila Ramović, izvršna direktorica Fondacije Ars Aevi. 

Oduševljenje Kolekcijom Ars Aevi Ministar Francheschini podijelio je s ministrom Adilom Osmanovićem, istaknuvši da je uzbudljivo koliko je kolekcija Ars Aevi vrijedna i snažna - po svojoj umjetničkoj vrijednosti djela najvažnijih savremenih umjetnika svijeta, po materijalnoj koja se mjeri sa najpoznatijim svjetskim kolekcijama, te po etičkoj jer se radi o jedinstvenom primjeru gdje umjetnici nisu samo donatori djela, nego imaju aktivnu ulogu njenih osnivača. Stoga je i Ministarstvo vanjskih poslova Italije odlučilo izdvojiti značajna sredstva za djelatnosti zaštite i promocije Kolekcije Ars Aevi čiji je muzej projektirao jedan od najpoznatijih arhitekata svijeta, Talijan Renzo Piano.

U svome razgovoru sa ministrom Osmanovićem, Francheschini je istaknuo da naposljetku, razlog zbog koje Italija podržava i iznimno vrednuje Ars Aevi nije samo vrijednost Kolekcije, nego i posebno zbog toga što je ona "refleksija jednog dijaloga za kojim svijet danas vapi".

Ministar Francheschini je iskazao komplimente i za postavku Kolekcije u Art Depou Ars Aevi, u prostoru koji je u svrhu zaštite Kolekcije u saradnji Vlade Italije i Kantona Sarajevo rekonstruiran sredstvima Italija putem UNESCO-a. Poseban interes ministar je pokazao za milionski vrijedna djela Jannisa Kounellisa koja je umjetnik donirao za postavku u sarajevskoj Vijećnici. Prilikom susreta ostvareni su inicijalni dogovori za predstavljanje Kolekcije Ars Aevi u vodećim talijanskim muzejima, te inicijative za obnavljanje saradnje u programu izložbene djelatnosti Ars Aevi.

Ministar Osmanović se zahvalio ministru Francheschiniju i ambasadoru Corriasu na podršci Italije u dvadesetogodišnjem razvoju Projekta Ars Aevi, uz poruke da Bosna i Hercegovina i Ministarstvo civilnih poslova prepoznaju snagu umjetnosti da bude nosilac poruka iz Bosne i Hercegovine, ali i vrijednost investicija talijanskih partnera kroz Projekt Ars Aevi.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak