FOTO: Malo svjetsko prvenstvo - Kad u Minhenu nogomet igraju Zeničanin, Zagrepčanin i migranti

Radiosarajevo.ba

Da ljubav prema amaterskom nogometu spaja i da se može dijeliti sa svima dokaz su dvojica momaka s Balkana s prebivalištem u Minhenu

O posebnom prijateljstvu, sportu i druženju iz Minhena nam je pisao prijatelj i čitatelj portala Radiosarajevo.ba Marko Babić, koji i sam često vrijeme provodi s veslom ekipom. 

Toni Ivanović, 21-godišnjak iz Zenice, i Matija Vadić, 28-godišnjak iz Zagreba, svake nedjelje igraju nogomet u podne. 

Sve nacije, svi jezici, što više, to bolje - tako je počelo. 

Južna Njemačka, Bavarska, Minhen - dom za preko 1,3 miliona stanovnika, a u posljednjoj godini i hiljadama azilanata koji su svoj put migrirajući pronašli u ovome gradu. Toni i Matija radeći za jednu firmu koja se brine o azilantima odlučili su napraviti korak više te upotpuniti i malo olakšati tešku svakodnevnicu nekolicini Pakistanaca, Sirijiaca i Somalijaca. Počelo je kupovinom nogometne lopte i pronalaskom terena za nogomet blizu azilantskog kampa, a ostalo... ostalo se ispostavilo kao pun pogodak. 

Ekipa je svake nedjelje bilo sve više i više pa se znalo skupiti i po 5-6 ekipa. Sirijci protiv Balkanaca, Pakistanci protiv Somalijaca i sve to začinjeno s mnogo smijeha igre i pozitivnog naboja. Kreativnosti i želje za napredovanjem ne nedostaje, a živi dokaz su ova dvojica momaka. 

Tonija sam znao još iz osnovne škole kao strastvenog nogometaša, čak sam mislio da će jednom zaigrati u Čeliku... silom prilika svoj život kao i mnogi ljudi s naših prostora, pa i ja, morao je nastaviti u nekim od zapadnih zemalja. Pozvao me da dođem s njima "na nogomet", a zapravo nisam ni slutio da sam došao na "malo svjetsko prvenstvo" u nogometu u srcu Minhena... Došao jesam, ali svoju igru sam ostavio za neki drugi put a s ostatkom svijeta odlučio podijeliti nekoliko fotki i ovu stvarno pozitivnu priču.

I dok vam ovo pišem na terenu je pedesetak migranata, azilanata, koji stoje čekajući svoj red za tekmu. Zaista nevjerovatno koliko nogomet spaja ljude, napisao nam je Marko iz Minhena

Pogledajte fotogaleriju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak