FOTO: Lukomir je zimi posebno, vrlo posebno selo

Radiosarajevo.ba

Nema tog izazova, ne postoji nešto što se ne može, ništa nije nemoguće za istinske ljubitelje prirode. Baš ništa, oni ne odustaju, iz ljubavi prema prirodi i svemu onome što ona donosi, spremni su upustiti se u prave pustolovine, u najtežim uvjetima obići mjesta na koja se većina ljudi ne usuđuje otići...

Planinari Avantura prvog dana u novoj godini posjetili su Lukomir - selo koje spava duboki zimski san. U otežanim vremenskim uvjetima, uz jak vjetar i snježne prepreke, uspjeli su realizirati ovu zahtjevnu turu.

Put su započeli iz Umoljana, a zatim su se preko Gradine uputili do vrha Obalj i spustili do sela Lukomir. Selo pusto... jedini stanovnik je vjetar od kojeg su se uspjeli sakriti u jednu štalu i tako sjedeći u sijenu ručali i malo se zagrijali.

Povratak je bio prepun uzbuđenja - stazom iznad kanjona Rakitnice i dolinom Studenog potoka nazad do Umoljana.

Kako kažu, nisu očekivali toliko snijega u povratku, jer je manja nadmorska visina.

Vodiči su i ovaj put bili Merima Pezić i Muamer Drugovac ispred Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma AVANTUR - Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak