FOTO: Ljepotica u srcu Baščaršije - Begova džamija

Radiosarajevo.ba
FOTO: Ljepotica u srcu Baščaršije - Begova džamija

Mnogi bi za nju kazali - ljepotica u srcu Baščaršije... 

Begova džamija je velika i lijepa džamija predstavlja jedno od najljepših djela islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Ono što dodatno upotpunjava njenu raskošnu arhitekturu jesu brojne uličice kojima je "ograđena", dućani i ugostiteljski objekti orijentalnog duha.

Ova impozantna građevina ne samo da je puna mira, skladne ljepote i veličine, nego je i najveća džamija koja je uopće građena u našim krajevima i djelo je arhitekture iz osmanskog vremena. Džamija je sagrađena 1530. godine, pod zadužbinom, Gazi Husrev-bega, a glavni glavni arhitekta bio je Adžem Esir Ali, Perzijanac iz Tabriza.

Gazi Husrev-begova, ili u narodu poznata kao Begova džamija, po svojoj konstrukciji, obliku i dimenzijama, predstavlja djelo od posebnog interesa za izučavanje osmanskog graditeljstva u našim krajevima. Džamijom dominiraju teški, mramorni stupovi na koje se oslanjaju lukovi džamijskog trijema, koji se dijeli na pet kvadratnih polja, od kojih je svako predvođeno kubetom. Glavni ulaz u džamiju je vanredno dekoriran stiliziranim arabeskama, ornamentikom, pozlatom i mramorom. U sjeni džamije i stoljetnih lipa su dva turbeta, u kojima je 1541. godine ukopan Gazi Husrev-beg i njegov zatočenik i kasnije prijatelj, Dalmatinac Murad-beg Tardić. 

Mutevelija Gazi Husrev-begove džamije Mustafa Vatrenjak ističe da je džamija nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu obnavljana nekoliko puta, i to u etapama. 

"Kao mutevelija u Gazi Husrev-begovoj džamiji sam od 2001. godine, tome ima već 14 godina. Kada sam došao na to mjesto još su postojale skele na džamiji, tako da se ona u poslijeratnom periodu konstantno nadograđivala, popravljala i radilo se na njenom ukrašavanju.

Znate, tokom rata je džamija pogođena sa 110 različitih vrsta eksplozivnih naprava, što dovoljno govori o tome koliko je novca trebalo da se uloži da bi ponovo zasjala kao nekada. Naravno, prvo su rađeni oni grubi radovi što se tiče građevine, poslije se prešlo na finese", govori mutevelija Vatrenjak za Radiosarajevo.ba.

Tužba protiv Republike Srpske

Nakon agresije na našu državu i njen glavni grad, Gazi Husrev-begov vakuf je pokrenuo tužbu protiv entiteta Republike Srpske zbog velike materijalne štete koju je džamija pretrpjela za vrijeme rata.

"Mi smo pokrenuli tužbu, a procjenjuje se da je nanesena šteta od oko 600 hiljada konvertibilnih maraka. Tužba je u trenutno u toku, vidjet ćemo dalji ishod", kazao je mutevelija.

U haremu Begove džamije i u neposrednoj okolini ovoga harema izgrađeni su razni objekti koji su funkcionalno povezani s džamijom.

Šadrvan

U sredini džamijskog harema, u sjeni visokih starih kestenova, nalazi se graciozna mramorna fontana čija krovna  konstrukcija stoji na osam drvenih stubova povezanih lukovima. Šadrvan, osim izrazito dekorativne, ima i svoju funkcionalnu namjenu jer se voda iz šadrvana može koristiti za uzimanje abdesta. Prvobitni, originalni šadrvan izgrađen je 1530. godine od domaćeg kamena, bosanske miljevine. Arhitektonski gledajući, ovaj današnji šadrvan je blizanac onome koji se nalazi ispred Ulu džamije u Bursi. Prilikom ove rekonstrukcije šadrvan je priključen na tada novouspostavljeni moderni gradski vodovod.

Javni toalet

Na zapadnoj strani džamije, izvan zidova harema, 1529. godine je izgrađen javni toalet. Ovaj javni toalet, koji se od tada do danas uz povremene adaptacije kontinuirano koristi, najvjerovatnije je u to vrijeme kada je sagrađen bio veoma rijedak, ako ne i jedini, objekt takve namjene i opremljenosti na području Evrope. Toalet je tada funkcionirao u sklopu Gazi Husrev-begovog vodovoda. Voda je s pomenutog izvora najprije vođena putem drvenog akvadukta, a zatim keramičkim cijevima napravljenim na konus. 

Sahat-kula

Na zapadnoj strani džamije, izvan zidova harema, izgrađen je 1529. godine vakufski objekt koji danas oivičavaju četiri okolne ulice. U ovom objektu je, osim prostorija za službenike uprave vakufa, bilo smješteno imare, besplatna vakufska kuhinja za studente i sirotinju, kao i musafirhana, konačište za putnike namjernike sa pravom korištenja  gostoprimstva do tri dana. Krajem 16. stoljeća među zidovima ovog objekta dozidana je i sahat-kula.

Sahat na ovoj sahat-kuli pokazuje vrijeme prema lunarnom računanju vremena. Podešavanje sata je dužnost muvekita koji, na osnovu tačnog određivanja vremena zalaska sunca, vrši potrebno korigiranje pokazivanja brojčanika na sahat-kuli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak