FOTO: Konjička ćuprija i njena čaršija

Radiosarajevo.ba

S obje strane kotline rijeke Neretve, na samom sjeveru Hercegovine, smjestio se i ušuškao grad i gradska čaršija. Neki kažu da je Konjic ono "i" koje spaja Bosnu s Hercegovinom.

Bogat kulturno-historijskim spomenicima i prirodom koja oduševljava, Konjic je mjesto koje rado posjećuju turisti, kako domaći tako i strani. 

Konjičani se ponose svojim gradom i već se pri prvom susretu s njima osjeti koliko se grad voli i čuva. 

Simbol grada Konjica svakako je Stara kamena ćuprija na Neretvi o kojoj je mnogo toga kazano, koja je godinama inspiracija pjesnicima, slikarima i putopiscima, fotografima... 

”Bio je to najljepši ukras moga rodnoga grada uz koji sam imao sreću provesti dio svoga djetinjstva. Bio je to divan kameni most na šest lukova. Sagrađen je u doba Osmanlija dobrotom Haseći Ali-age prije više od tri vijeka.

Nije šala tri vijeka, tri stoljeća, trista godina, eh, koliko li je to mjeseci, dana, sati, minuta, koliko ljudskih života”, govorio je nekad Zuko Džumhur o Ćupriji na Neretvi u Konjicu.

Stara, kamena ćuprija u Konjicu jedna je od četiri najznačajnije u našoj zemlji, pored mostova u Mostaru, Višegradu i trebinjskog Arslanagića mosta. Prelijepi bh. spomenik, koji se našao i na listi zaštićene kulturno-historijske baštine ove zemlje, dug je 101,8 metara i širok 5,25, prema Wikipediji se smatra i tačkom gdje se Hercegovina spaja s Bosnom... 

U posljednje vrijeme mnogi su svjetski mediji pisali o Konjicu i jedinstvenom projektu Bijenale u Konjicu. Bijenale savremene umjetnosti D-0 Ark Underground naziv je projekta kojim Titov bunker dobiva jedno sasvim novo značenje. Postavka umjetničkih djela prvi put je realizirana 2011. godine, zatim se novi ciklus odvija dvije godine kasnije, a ove godine, treći put, umjetnici iz svih zemalja svijeta obogatit će bunker svojim djelima. Otvorenje postavke planirano je za 24. april, a predstavit će se umjetnici iz BiH, Srbije, Albanije, Izraela, Rusije, Njemačke, Danske, Austrije...

U iščekivanju Bijenala u Konjicu, donosimo vam nekoliko fotografija predivnog Konjica - ćuprije i njene čaršije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak