FOTO: Kako je prošao prvi dan škole

Radiosarajevo.ba

Od općine do općine, od grada do grada naše zemlje, odgovori na pitanje 'kako je prošao prvi dan škole', razlikovat će se.  

Oni sretniji prvačići, kao npr. u općini Centar u Sarajevu, kući će se vratiti ne samo puni utisaka, nego i prepune školske torbe u kojoj se nalazebesplatni udžbenici, školski pribor i još pokoji poklončić. 

Na žalost, ima i drugačijih slučajeva, poput onog u selu Vrbanjci kraj Kotor Varoši, gdje roditelji bošnjačke nacionalnosti ne daju djeci da krenu u školu 'Sveti Sava', sve dok se, shodno Ustavu, u program ne uvede nacionalne grupa predmeta. 

Takođe, u preko trideset tzv. 'dviju škola pod jednim krovom' i ove godine djeca su razvrstana po etničkom principu, te će kao opredjeljeni Hrvati ili Bošnjaci, slušati "etnički opredjeljenu" nastavu.     

Trend upisa u osnovnu školu u blagom je opadanju: U prvi razred osnovnih škola u RS-u upisano je 9.890 učenika, dok je u FBiH upisano je 22.176 prvačića. U odnosu na prethodnu školsku godinu, u RS-u je ove školske godine upisano 2,6 posto manje djece u prvi razred, dok je u FBiH prvačića manje za oko devet posto. Školsku statistiku opširnije možete pogledati na ovom linku 

Vratimo se veselijim temama - u većini škola mališanima rođenim 2006 i 2007 godine, koji su pošli u prvi razred devetoljetke, dobrodošlicu su poželjeli stariji drugari. Pogledajte kako je bilo na jednoj od takvih školskih priredbi - onoj u sarajevskoj osnovnoj školi Hasan Kikić 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak