FOTO: Kako daleki nebeski objekti izgledaju iz Sarajeva

Radiosarajevo.ba

Prava poslastica za ljubitelje astronomije, teleskopa, prekrasnih boja i nebeskih tijela! 

Alan Ćatović, saradnik portala Radiosarajevo.bafotografirao je s Bjelašnice nebeska tijela i daleke galaksije. 

Snimci su napravljeni u rejonu Dejčića, na planini Bjelašnici, 19. decembra 2014. Postupak pripreme snimanja sastojao se od nivelacije postolja, te grubog i finog usjeveravanja na NEQ 6 postolju uz pomoć okulara s osvjetljenom končanicom i dopunskog teleskopa (tragača) manjeg uvećanja. Za snimanje je korišten dslr Canon 500d koji je bio kontroliran softverski sa Samsung tableta. Između dslr aparata i teleskopa fokusa 900 mm (f/7.5) nalazio se flat-field flattener 0.85x koji omogućava više upadnog svjetla i daje šire vidno polje, objasnio nam je Alen Ćatović.

Pogledajte u fotogaleriji šta je zabilježeno s Bjelašnice i uživajte u divnim prizorima nebeskog svoda. Tu su i objašnjenja svake od zabilježenih galaksija i sazviježđa.

"Želio bih se zahvaliti Zoranu Kneževiću na doniranoj astronomskoj opremi i kontinuiranoj podršci, Zoranu Novaku iz AD Vega i Ivanu Jevremoviću iz AD Aristarh na stručnoj pomoći iz oblasti astrofotografije. Također, zahvaljujem se svom dugogodišnjem mentoru iz oblasti klasične fotografije Ismetu Smajišu. Ništa od ovoga ne bi bilo ni bez mog dobrog prijatelja Jasmina Poturovića koji je dao početni impuls ovog projektu. Zahvalu dugujem i kolegi dr. Elvedinu Kljuni na pomoći iz oblasti elektrotehnike, kao i Dejanu Bešliji. Naravno, imam i veliku potporu porodice, i njima također dugujem svoju zahvalnost", poručio je Alen.

Postupak snimanja:

- 10 light frames (regularna ekspozicija od 30 sec do 10 min)

- 10 dark frames (setup kao i light frames, ali sa zatvorenim poklopcem objektiva)

- 10 bias frames (snimci s minimalnom mogućom ekspozicijom - 1/4000 s)

Obrada:

- Nebulosity (master dark frame, master bias frame, normalizacija, kalibracija, poravnavanje, stacking)

- Pixinsight (histogram, color calibration, background neutralization, curves, noise filters, binning)

- Photoshop (levels, curves, saturation, crop)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak