FOTO: Jeste li već posjetili Vijećnicu? Ima mnogo razloga za to

Radiosarajevo.ba

Brojni turisti, gosti Sarajeva, ali i stanovnici grada posjećuju sarajevsku Vijećnicu i dive se njenoj obnovljenoj ljepoti

Vijećnica je izgrađena 1896, a tada se smatrala za jednu od najljepših građevina Austro-Ugarske monarhije. Postala je zaštitni znak Sarajeva, a u njoj su bile smješteni gradski uredi kao i Univerzitetska knjižnica, sve do 1992. godine kada je, tokom opsade Sarajeva, Vijećnica zapaljena granatom sa srpskih položaja. 

U obnovljenom objektu koji je otvoren na stogodišnjicu Sarajevskog atentata, 28. juna 2014, trenutno se nalaze kancelarije gradonačelnika, reprezentativni prostori koji se mogu iznajmiti, kao i dva izložbena prostora - u foajeu i suterenu. Za posjetitelje Vijećnice ulaz košta 2 KM, dok je za djecu do 15 godina ulaz besplatan.  

U suterenu objekta, gdje je nekada bila smještena kotlovnica, planirano je da oživi Muzej Vijećnice. Upravo ovdje, postavljena je izložba koju vrijedi pogledati: Sarajevo 1914 - 2014,  čiji su autori kustosi JU Muzej Sarajeva.

Na panoima je hronološki prikazana historija, sve države i režimi koji su prošli ovim gradom u sto godina, njegovo narastanje i promjene, njegovo uništavanje i ponovno dizanje, kao i svi važniji događaji. Središnji dio izložbe posvećen je kulturi porodičnog života i odijevanja kroz periode.

"Malo koji grad na svijetu je prošao ono što je Sarajevo u posljednjih sto godina: pet režima, nekoliko država, tri rata... Ipak, duh i dostojanstvo Sarajeva su sačuvali njegovi stanovnici, ne samo oružjem već i kulturom, vjerom, tradicijom, muzikom, sportom, umjetnošću, porodicom. Poslužili smo se kućnom atmosferom i porodičnim fotografijama, kako bismo, unutar ove burne historije dočarali obični život. Jer jedan grad ne čine građevine nego ljudi. Stoga smo smatrali da upravo te porodične fotografije i kućna atmosfera mogu reći mnogo o našem gradu", rekla je povodom otvaranja ove izložbe Amra Madžarević, direktorica JU Muzej Sarajeva.  

Zanimljivo je da prilikom obilaska ove zanimljive izložbe sa zvučnika možete slušati pjesme koje pripadaju sarajevskoj pop-rock školi. Eksponati koji prikazuju posljednjih 100 godina Sarajeva u mnogima će oživjeti lijepe, ali i bolne uspomene na grad - heroj. 

U budućnosti, ovaj izložbeni prostor trebao bi prerasti u Muzej Vijećnice, s obzirom na bogatu historiju ovog objekta. O tome je, Amra Madžarević u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazala: 

"Gradska uprava Grada Sarajeva predložila je da nosilac aktivnosti na ovoj postavci bude naš muzej. Mi smo već u toku prošle godine počeli raditi na prikupljanju, fotografiranju i lociranju predmeta za ovu postavku, kao i ostataka i dijelova koji su oštećeni i skinuti s izgorene zgrade. Mi smo jako zainteresirani, i čini nam čast da radimo na ovom projektu. osim toga, smatram da je sasvim prirodno da JU Muzej Sarajeva, koja 'pokriva' sve muzeje i postavke vezane za historiju Grada, vodi i preuzme i ovaj značajni izložbeni prostor". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak