FOTO: Jesen na ugodan način nudi spokoj...

Radiosarajevo.ba

Zašto volite jesen? Pitanje je to koje je svojevremeno postavila jedna regionalna televizija svojim gledateljima. Nekima je, pokazalo se, to najdraže godišnje doba, a nekima, pak, samo znak da će uskoro doći zima.

Mnogo je, međutim, više onih koji jesen smatraju najljepšim godišnjim dobom jer uživaju u mnoštvu raznolikih boja, u prekrasnom zalasku sunca, šetnjama po lišćem prekrivenim ulicama, ili u obilju plodova koje jesen nudi. Jesen na jedan ugodan način nudi spokoj...

''Jeseni moga djetinjstva imale su zlatnu boju. Prospe mati iz desne ruke puno svijetlih iskara, čitavo more, pa se orne uhvate povrh drveća i dršću tako obasjane, mati me onda gladi lijevom rukom po kosi a ja rastem, dižem se sa zemlje, letim, a poda mnom i oko mene zlatno more'', pisao je davno bosanski pisac Zija Dizdarević.

Jesensko šarenilo preplavilo je prirodu i ove godine. Najljepše boje jeseni pokazuju se u svoj svojoj punini.

Takvu balkansku jesen donosi i fotoreporter Anadolu Agency (AA) na fotografijama koje je, inspiriran jesenjim bojama, proteklih dana snimalo diljem ovih prostora.

Jesen je to koja podsjeća na ljepotu zbog koje je, unatoč svemu, na ovim prostorima, ipak, ugodno živjeti.

Danas je u Bosni i Hercegovini prije podne bilo pretežno oblačno, a u Hercegovini vedro. Temperatura zraka u 10 sati iznosila je na Bjelašnici 4; Ivan Sedlu 8; Sokocu 10; u Gradačcu 11; u Bijeljini, Bugojnu, Sanskom Mostu, Sarajevu i Tuzli 12; u Banjoj Luci, Bihaću, Doboju, Livnu, Prijedoru, Srebrenici, Zenici i Zvorniku 13; u Drvaru 16; u Trebinju 17, a u Neumu 19 i Mostaru 20 stepeni. U BiH će petak i subotu biti sunčano, odnosno pretežno sunčano, a naoblačenje se očekuje u nedjelju.

U Srbiji je uglavnom pretežno oblačno i oblačno, a temperature se u srbijanskim gradovima kreću od 9 do 16 stepeni Celzijusa. U Srbiji će se takvo vrijeme zadržati do narednog ponedjeljka, što znači da će građani i ovog vikenda moći da uživaju u jesenjim radostima.

U Hrvatskoj je na Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti će prevladavati oblačno, a tokom dana se očekuje djelomično razvedravanje. Najviša dnevna temperatura od 12 do 17, na Jadranu između 18 i 23 Celzijusa.

U Crnoj Gori je, također, sunčano, uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 13, najviša dnevna od 18 do 25 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak