FOTO: Izrazi poštovanja Republike Italije prema ostvarenjima i osnivačima Projekta Ars Aevi

Radiosarajevo.ba

U proteklim mjesecima, susrete s osnivačima Projekta Ars Aevi i posjete Kolekciji Ars Aevi ostvarile su najuglednije ličnosti Republike Italije.

Ovaj niz radnih susreta i planova usmjerenih ka vizijama saradnje i sudjelovanja Italije u finalnoj fazi Projekta Ars Aevi koordinirao je ambasador Republike Italije Ruggero Corrias.

Novi ministar za kulturu Samer Rešidat i talijanski ambasador Ruggero Corrias podržali Ars Aevi

Nakon posjete viceministra za vanjske poslove Italije Benedetta della Vedove u aprilu 2014. godine uslijedio je prvi dolazak tadašnje ministrice za vanjske poslove Italije, današnje visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federice Mogherini u julu 2014.

Federica Mogherini ponovo je posjetila Kolekciju Ars Aevi u februaru 2015. godine, u čijem ambijentu je realiziran njen susret s istaknutim kulturnim radnicima Bosne i Hercegovine.

FOTO: Federica Mogherini u posjeti Ars Aeviju

U ambijentu Kolekcije Ars Aevi Ambasador Ruggero Corrias svečano je obilježio i Dan Republike Italije, kojem su prisustvovali svi predstavnici diplomatskog kora zemalja u BiH i najuglednije političke ličnosti BiH.

I ovom prilikom ambasador Ruggero Corrias je snažno i zvanično potvrdio svoje uvjerenje da je Ars Aevi veoma značajan kulturni i ekonomski razvojni projekt, od velikog interesa za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu i širi prostor balkanskog regiona.

22. rođendan Ars Aevija: 'Sarajevo bi moglo dobiti objekt koji će biti simbol nove Evrope' (FOTO)

Krunu izraza poštovanja prema ostvarenjima Projekta Ars Aevi i osnivačima, na čelu s direktorom Projekta Enverom Hadžiomerspahićem, predstavlja jučerašnja posjeta jednog od najuglednijih ličnosti Italije predsjednika Senata Republike Italije Pietra Grassija.

Art Guide East: Ars Aevi ili umjetnost (zle) epohe - razgovor s Enverom Hadžiomerspahićem

U toku posjete kojoj su prisustvovali supruga gospodina Pietra Grassija i uvaženi saradnici, predsjednik Senata Italije uputio je izraze najviših priznanja za dvodecenijski kontinuitet rada na formiranju Kolekcije Ars Aevi, koja je postala jedna od najznačajnijih kolekcija savremene svjetske umjetnosti u Evropi.

Predsjednik Pietro Grasso uputio je najviše komplimente vizionarskim planovima finalne faze Projekta Ars Aevi kojima osnivači Projekta Ars Aevi predviđaju da će Muzej Ars Aevi, simbol nove Evrope u Sarajevu biti izgrađen u narednom četverogodišnjem periodu prema arhitektonskim projektima slavnog arhitekte Renza Piana.

Kanton Sarajevo: Vrijeme je da se krene s izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti

Kao simboličan gest osobne podrške Projektu Ars Aevi i uvjerenja da će razvojni planovi biti ostvareni, gospodin Pietro Grasso i njegova supruga kupili su šoljicu, s optimističnim motom Projekta Ars Aevi, koje je za Ars Aevi donirao poznati proizvođač kafe Illy.

Predsjednik Senata Italije se u toku svoje posjete sastao predsjedavajućim Doma naroda i s predsjedavajućim Zastupničkog doma BiH Čolakom i Džaferovićem, zatim s tročlanim Predsjedništvom i premijerom Denisom Zvizdićem. 

Centralne teme razgovora bile su europska inicijativa i zalaganje novih bosanskohercegovačkih vlasti da u kratkom vremenu realiziraju socioekonomske reforme koje građani očekuju, a Europa zahtijeva. Razgovaralo se i o bilateralnim odnosima, kao i o italijanskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2017-2018.

FOTO: Belgijski ministar za vanjske poslove Didier Reynders posjetio Ars Aevi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak