FOTO: Internacionalni festival gastronomije u Sarajevu

Radiosarajevo.ba

Drugi internacionalni Sarajevo Gastronomy Festival pod nazivom Bosanski dukat 2013 otvoren je večeras u Sarajevu i trajat će četiri dana.

Organizator ove manifestacije je Udruženje gastronoma 'Gastro kutak' koji, kao i prošle godine, imaju namjeru promovirati domaću gastro ponudu te domaće prehrambene i vinske proizvode.

Predsjednik Udruženja Hamid Hodžić je kazao da je okupljanje takmičarskog duha, a da će 100 kuhara i 30 barmena pokazati svoje vještine i kvalitete, a koje će ocjenjivati stručnjaci iz oblasti kulinarstva i gastronomije iz BiH i inozemstva.

Na manifestaciju u Sarajevo su došli takmičari iz 15 zemalja, između ostalih iz Italije, Poljske, Turske, Ukraine, Slovenije, a organizatori navode da je takmičarski dio najmanje važan te da je vrijednost u upoznavanju, razmjenjivanju iskustava i vještina.

Takmičenje će biti održano u dvije kuharske kategorije, a to su kuhanje vegetarijanskog jela i serviranje jela od goveđeg filea, a u završnici Festivala će biti organizirano finale na kojem će biti pripremana dva jela i desert.

Novitet ove godine je i takmičenje barmena koji će praviti koktele u dvije kategorije prema svjetskim standardima.

Predsjednik Turističke zajednice KS-a Midhat Kulo je naglasio da ovakvi skupovi mnogo znače razvoju turizma u Sarajevu i BiH te da je ovo jedan od kvalitetnijih načina promocije bh. kuhinje i kulinarstva. Smatra da je manifestacija pun pogodak.

Prošlogodišnji Festival Bosanski dukat posjetilo je oko 2.000 ljudi, a organizatori najavljuju da će ove godine taj broj biti povećan, prenosi Fena.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo na otvaranju drugog Festivala Bosanski dukat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak