FOTO: Fenomen zvani Giro di Sarajevo

Radiosarajevo.ba
biciklizam je u Sarajevu bio misaona imenica, a slika 2000 biciklista koji se voze kroz grad bila je u rangu fanstastike. 
  
Da je moguće ostvariti snove, pokazuje i šesti Giro di Sarajevo - masovni biciklistički događaj koji je jučer održan na ulicama glavnog grada BiH. Čak 1500 na startu prijavljenih učesnika i još najmanje 500 onih koji su se koloni priključili samo kroz pojedine etape, dokaz su da je bicikl postao omiljeno prijevozno sredstvo
 
Od starta na Dobrinji, do cilja na Vilsonovom šetalištu, vožnja je prošla u savršenom redu i bez incidenata, zahvaljujući dobroj suradnji sa MUP-om i radu stotinjak volontera. 
 
Kilometarska kolona kretala se ulicama grada uz privremene obustave saobraćaja za motorna vozila, što im je omogućilo nesmetan prolazak.
Najsretniji ucesnici su dobili vrijedne nagrade, poklon naseg glavnog sponzora, kompanije Coca-cola; 15 biciklistickih kaciga i  3 bicikla, proizvodi poznatih svjetskih brendova. Dobitnici glavnih nagrada su: Alma Mirvic, Nerda Kolar i Kenan Sibro. UG Giro di Sarajevo je na zavrsnoj manifestaciji izasao u susret nasoj sugradjanki, majci 15-godisnjeg Denisa Barte, koji je slijep od rodjenja i ima tezak oblik epilepsije. Za operaciju u Veroni i lijecenje mu je potrebno jos 10.000,00 KM, te su svi prisutni pozvani, da ukoliko mogu, pomognu ovom djecaku.
Okupljena masa biciklista je poslala jasnu poruku nadležnim institucijama da je neophodna hitna izgradnja mreže biciklistickih staza, sa adekvatnom signalizacijom, koja će pokriti cijeli grad. 
 
Jasno je kakve bi dugoročne prednosti biciklizam donio Sarajevu u ekonomskom, ekološkom, zdravstvenom, infrastrukturnom i turističkom smislu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak