FOTO: Elegija za izgubljenom Jugoslavijom - 'Nikad se nećemo moći vratiti kući'

Radiosarajevo.ba

Progonjena ratom koji je uništio i zemlju i djetinjstvo, fotografkinja i samoprozvana izgnanica Dragana Jurišić putovala je Balkanom u potrazi za onim što je ostalo od njene zemlje

„Morala sam otići u Jugoslaviju“, napisala je Rebecca West 1937. godine. „Morala sam otići i vidjeti šta znači povijesti u krvi i mesu."

Upravo Rebeccinna živopisna hronika bila je kušnja za Draganu Jurišić i njezinu fotoknjigu YU: the Lost Country, knjigu – elegiju za nestalom Jugoslavijom njezine mladosti. 

Knjiga počinje kartom bivše Jugoslavije, njezinih obala zagrljenih morem između Albanije i Italije, njezine unutarnje granice na rubovima Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Njemačke. 

Godine 1991. karta odjednom postaje anakronizam kad se Jugoslavija, kako kaže Dragana za Guardian, raspala i kad je više od milion ljudi nestalo... postali su građani Atlantide, područja imaginarnih mjesta i ljudi...

Knjiga Yu: the Lost Country je oda nestalom carstvu, a u fotogaleriji možete pogledati nekoliko fotografija iz tog nestalog, izgubljenog svijeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak