Fondacija Farah Tahirbegović najavila 10. jubilarnu dodjelu nagrade

Radiosarajevo.ba
Fondacija Farah Tahirbegović najavila 10. jubilarnu dodjelu nagrade

Ovo će biti već deseti april u nizu, čiju će prvu sedmicu obilježiti dodjela nagrade Fondacije Farah Tahirbegović

Ovu fondaciju su 2007. godine osnovali prijatelji i kolege Farah Tahirbegović koja je preminula u junu 2006. nakon teške bolesti. Fondacija čuva uspomenu na mladu spisateljicu, književnu urednicu, muzičarku i aktivisticu kroz godišnju dodjelu nagrade za mlade, neafirmirane umjetnike/ce i aktiviste/kinje u kulturi.

Deseti dobitnik ili dobitnica nagrade bit će objavljen 7. aprila na ceremoniji dodjele u Biblioteci u Zenici. Fondacija poziva sve zainteresirane da uplate dobrovoljni prilog u fond nagrade, a svi detalji mogu se saznati putem Facebook stranice donacije. 

Dosadašnji selektori i dobitnici Nagrade Farah Tahirbegović: 

2007. Ferida Duraković, spisateljica, predsjednica Upravnog odbora Fondacije, izabrala je Lamiju Begagić, spisateljicu i urednicu iz Zenice, kao prvu dobitnicu Nagrade Farah Tahirbegović

2008. godine Faruk Šehić, pisac i novinar, izabrao je Damira Avdića Grahu, alternativnog muzičara i pisca iz Tuzle, kao drugog dobitnika Nagrade.

2009. godine Tim Clancy, putopisac i istraživač prirodnih ljepota BiH, izabrao je Enesa Škrgu, svestranog umjetnika i kustosa Rodne kuće Ive Andrića u Travniku, za trećeg dobitnika Nagrade.

2010. godine reditelj i pisac Namik Kabil izabrao je Hanu Stojić, prevoditeljicu i koordinatoricu Projekta Traduki (Berlin), koji posebno podržava mlade pisce i književne prevoditelje Jugoistočne Evrope, za četvrtu dobitnicu Nagrade.

2011. godine Mirjana Evtov, prevoditeljica i aktivistica, izabrala je kolektiv Festivala Pravo ljudski iz Sarajeva, međunarodnog alternativnog filmskog festivala koji se bavi ljudskim pravima i mladim autorima, kao pete dobitnike Nagrade.

2012. godine Adisa Bašić, pjesnikinja, novinarka i asistentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, izabrala je Adija Hasanbašića iz Sarajeva, psihologa i aktivistu u oblasti mentalnog zdravlja, autora radioemisija o ludilu i stigmi, za šestog dobitnika Nagrade

2013. godine Vesna Andree Zaimović, etnomuzikologinja i urednica na Radiosarajevo.ba, izabrala je Hor Bel canto iz Zenice, koji su bili do tada jedini a capella hor u BiH, a uz to su njegovi članovi bili iz svih dijelova BiH, za sedmog dobitnika Nagrade. 

2014. godine Faruk Šehić, pisac i novinar, odabrao je Dženata Drekovića, fotografa i aktivistu porijeklom iz Sandžaka, socijalno angažiranog i politički svjesnog mladog umjetnika, za osmog dobitnika Nagrade.

2015. godine Ahmed Burić, pjesnik, novinar i muzičar iz Sarajeva, odabrao je Marka Tomaša, pjesnika i publicistu iz Mostara, za devetog dobitnika Nagrade.

Selektorica za nagradu fondacije za 2016. godinu je redateljica Jasmila Žbanić

O Farah Tahirbegović: 

Spisateljica, urednica, izvršna urednica knjižare Buybook u Sarajevu, muzičarka, rođena je 6. aprila 1973. godine. Studirala socijalni rad u Ljubljani, a diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za teatrologiju i bibliotekarstvo. Pripadala je generaciji onih mladih umjetnika koji grade mostove i šire granice suradnje i razumijevanja među umjetnicima i djelatnicima u kulturi nakon teških ratnih vremena i uprkos njima. Umrla je 2. juna 2006. godine nakon kratke i teške bolesti. Fondaciju Farah Tahirbegović osnovali su prijatelji i poštovatelji mlade umjetnice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak