Fojnica: Građani i dalje protestuju

Radiosarajevo.ba
Fojnica: Građani i dalje protestuju


Preko sedamdeset dana prošlo je otkako mještani Gojevića, Bakovića i drugi građani općine Fojnica mirno protestuju uz riječicu Željeznicu na lokalitetu Gotuša, gdje je planirana izgradnja MHE Luke u Fojnici, jedne od brojnih malih hidrocentrala koje su planirane da se grade na rijekama u okolini Fojnice. Mještani ne posustaju – gradnju neće dozvoliti, a nedavno su spriječili transport jedne građevinske mašine investitora Company PEEB iz Travnika, prenosi portal fojnica.ba.

Jedan od mještana koji dežuraju je Ilija Oroz iz Gojevića.

''Ovdje smo preko 70 dana, želimo mirnim putem spriječiti nestanak Željeznice i uništavanje njenog korita ljepota. Institucije koje bi trebale da je brane ne brane je, mi je branimo. Ovdje ima kriminala od najnižih do vrha države’’, kazao je Oroz. 

Građani dežuraju na tri lokacije uz riječicu Željeznicu. Na jednoj od njih je grupa ljudi i žena uz peć ''bubnjaru'', griju se i dežuraju. Među njima je i Anto Vrebac iz Fojnice koji je kazao: 

„Mi ćemo ovdje bit dokle god bude trebalo, ne damo ovu našu rijeku koju bi trebali da branimo svi , a ne samo građani Fojnice. Branimo je iz više razloga, a jedan je i taj što se ovakvi tipovi MHE ne grade nigdje više u svijetu, to je prevaziđeno. Ovdje su narušena ljudska prava“, kazao je Vrebac i dodao:

„Dokle god ne odvuku građevinske mašine i ne prestanu bilo kakvi radovi, mi ćemo biti tu. Ne dozvoljavamo gradnju zbog uništavanja okoliša, opasnosti po naše kuće, opasnosti od poplava naselja. Ubijaju nam rijeku, vodu, ovu ljepotu“, rekao je za fojnica.ba mještanin Gojevića.

Još uvijek se čeka konačna odluka nadležnih o pitanju (ne)izgradnje fojničkih centrala. Građani tvrde da gradnju neće dozvoliti i da će do konačnog epiloga, nastaviti sami štiti ono što misle da im pripada. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak