Fizički napad na glumice novog filma Jasmile Žbanić

Radiosarajevo.ba
Fizički napad na glumice novog filma Jasmile Žbanić

Glumice filma Otok ljubavi, koji se u režiji Jasmile Žbanić  snima u Poreču, Ariane Labed iz Francuske i Ada Condeescu iz Rumunije, napadnute su i ozlijeđene od strane poznatog počinitelja u noći 27.06.2013. god. 

Ovaj brutalni čin dogodio se u objektu Vila Club u toku boravka glumica u Poreču. 

Produkcijska kuća Živa u svom saopćenju za javnost najoštrije osuđuje ovo strašno nasilje nad ženama: 

"Protiv počinitelja, kojeg su glumice i svjedoci prepoznali kao vlasnika spomenutog kluba, je pokrenut prekršajni postupak. Zbog ozlijeda nanesenih dvjema glumicama, snimanje “Otoka ljubavi” bilo je zaustavljeno. Glumice i dalje imaju bolove i strašne psihičke posljedice nakon sto su pretučene

Opširnije o filmu, rađenom po scenariju Aleksandra Hemona, sa Erminom Bravom u glavnoj muškoj ulozi, čitajte na ovom linku

Osobito skandaloznom  smatramo činjenicu da je podnositelj optužnog prijedloga zatražio izricanje iste – maksimalne kazne za počinitelja i žrtvu nakon štoje jedna glumica bila isprovocirana činom seksualnog uznemiravanja i kao reakciju na to bacila dvije stolice u more. 

Počinitelj - prvookrivljeni  je muškarac koji ju je udarao rukom u lice, a potom davio, te je u tom činu ozlijedio - i to ne samo nju, već i kolegicu koja ju je htjela zaštititi od fizičkog nasilja a kojoj je konstatirano napuknuće nosa,  stavljen je u jednak kontekst kao i žrtva koja je ujedno i drugookrivljena. 

O opisanom slučaju izviještena je i hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, saopćeno je iz produkcije Živa. 

Ekipa filma naglašava kako ovaj izolirani incident žele ograditi od grada Poreča i Istarske županije u kojoj je ekipa filma "Otok ljubavi" doživjela iznimnu gostoljubivost i vrhunsku suradnju sa pojedincima, organizacijama, firmama i institucijama.

Pored fizičkih i psiholoških posljedica nanesenih ovim nasilničkim činom, produkciji filma je prouzrokovana i ogromna materijalna šteta. Zbog ovog incidenta, snimanje filma je odgođeno i produženo. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak