Film 'Otac' Nedima Karalića osvojio drugu nagradu na KRAF-u

Radiosarajevo.ba
Film 'Otac' Nedima Karalića osvojio drugu nagradu na KRAF-u

Nakon što su protekle sedmice diplomanti Sarajevo Film Academy Gorčin Zec i Nedim Karalić dobili značajna priznanja na Festivalu studentskog filma Bastau u Alma Ati u Kazahstanu, bivši studenti profesora Nenada Dizdarevića nastavljaju osvajati međunarodna filmska priznanja, javlja Fena.

Filmovi bh. studenata osvojili nagrade u Kazahstanu

Gorčin Zec tada je dobio prvu nagradu žirija za dokumentarni film Vječna vatra, a Nedim Karalić specijalnu nagradu žirija za kratki igrani film Otac.

Nedim Karalić upravo je osvojio i drugu nagradu žirija na Akademskom KRAF-u, kragujevačkom festivalu antiratnog i angažovanog filma koji se održao od 27. do 31. oktobra u Domu omladine u Kragujevcu.

"U filmskim zajednicama ovih prostora postoje dve grupe autora kratkih ostvarenja - entuzijasti i studenti... Oni su brojnija, poznatija i mjereno festivalskim nagradama, uspješnija grupa. Zato i nagrade na ovogodišnjem KRAF-u treba tako i shvatiti, kao podsticaj uz uvijek prisutnu zapitanost šta će se desiti sa svim tim mladim ljudima koji su u ovom trenutku preovlađujući autori kratkih igranih filmova, onoga dana kada napuste okrilja filmskih akademija", naveo je predsjednik žirija ovogodišnjeg KRAF-a Milan Nikodijević.

U zvaničnom dijelu ovogodišnjeg KRAF-a učestvovalo je dvadeset kratkih igranih filmova s filmskih akademija i fakulteta iz Slovenije, Makedonije, Srbije i BiH.

Prvu nagradu je osvojio film Šekspirova 9/1 Vladimira Mitrevskog iz Skopja, drugu nagradu dijele Otac Nedima Karalića i film Tujica – strangers Vida Hajsneka iz Ljubljane, dok je treću nagradu osvojio film Bakica hoće kući Bojane Starčević iz Novog Sada.

"Više sam nego sretan nakon dva dobijena priznanja za moj diplomski film Otac, a još zadovoljniji kada su ta dva priznanja došla u međunarodnoj konkurenciji. U Kazahstanu je to bilo u konkurenciji trideset i nešto akademija iz dvadeset i dvije zemlje. U Kragujevcu je to nagrada koja stiže u konkurenciji akademija iz zemalja okruženja. Ovo su, dakle, priznanja koja me obavezuju, ali istodobno sasvim dovoljno govore o nama koji smo potekli sa Sarajevo Film Academy i klase profesora Nenada Dizdarevića", istaknuo je Nedim Karalić.

Kratki igrani film Otac rađen je kao diplomski film Nedima Karalića, a u produkciji Sarajevo Film Academy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak