Film o Srđanu Aleksiću mogući kandidat za Oscara

Radiosarajevo.ba
Film o Srđanu Aleksiću mogući kandidat za Oscara

Producentska kuća iz Beograda Baš čelik prijavila je film Srdana Golubovića Krugovi za izbor srbijanskog kandidata za 86. dodjelu nagrade Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog filma na stranom jeziku, a izbor će izvršiti stručna komisija Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

"Mi smo prijavili Krugove kao kandidata za Oscara, ali videćemo, postoji komisija koja ima legitimitet i autonomiju da o tome odlučuje", bio je uzdržan autor čiji je prethodni film Klopka Američka filmska akademija 2008. godine uvrstila u uži izbor od svega devet kandidata iz cijelog svijeta, piše Tanjug.

Na pitanje kako teoretski procjenjuje šanse za Oscara, Golubović odgovara da "ukoliko Krugovi budu izabrani, mogu da budu pristojan i dobar predstavnik Srbije u toj borbi. Međutim, ponavljam: postoji komisija koja ima pravo na svoje mišljenje i ne bih nikako želeo da vršim bilo koju vrstu pritiska", naglasio je on.

 

Film Krugovi je na upravo završenom pulskom filmskom festivalu osvojio tri Zlatne arene, a žiri u Puli je obrazložio da je to "moćan film o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podsjeća da herojstvo ima vrijednost i da žrtva nije uzaludna".

Film koji se tiče upravo nas

Golubovićev film, inspirisan herojskim djelom Trebinjca Srđana Aleksića, niže uspjehe širom svijeta, od premijere koju je u januaru imao na festivalu Sundance

Na pitanje šta je toliko ujedinilo kritiku i publiku na različitim meridijanima, reditelj je skromno odgovorio da "ne zna tačno šta da kaže".

"Tako je i sa svakim drugim umetničkim delom kada izadje pred javnost - ili ima bogat i veliki život ili ga nema. To je vrlo često nešto na šta mi koji pravimo film ne možemo da utičemo", rekao je on.

Golubović je izjavio da mu je "posebno drago što ovaj film ima život na različitim kontinentima i gde god se pojavio, reakcije su bile dobre".

"Što se tiče Pule, učestvovao je u konkurenciji hrvatskih manjinskih koprodukcija, a to su uglavnom filmovi sa prostora bivše Jugoslavije i malo šireg regiona. Dakle, na neki način domaći teren", pojašnjava Golubović.

Film o Srđanu Aleksiću prikazan u Trebinju

Kako je dodao, znao je da će u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji "ljudi dobro da reaguju, jer je to film koji se upravo nas tiče".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak