Festival Pravo ljudski - zanimljivi filmovi o važnim temama

Radiosarajevo.ba
Festival Pravo ljudski - zanimljivi filmovi o važnim temama

Preko 70 filmova - dokumentaraca, kratkometražnih i dugometražnih, koji sa različitih aspekata rasvjetljavaju tematiku ljudskih prava, imat ćemo priliku gledati u narednim danima u tri sarajevske dvorane - Meeting Point, Kriterion i SARTR. 

Prikazivanjem socijalno angažiranih filmova iz cijelog svijeta, iniciranjem diskusija i debata, kao i promocijom građanskog aktivizma i angažiranosti, festival Pravo ljudski i ove godine gradi polifoni pristup različitim temama i problemima iz svakodnevnice "običnog" čovjeka. Obrazovanjem i širenjem informacija relevantnih za ljudska prava, Festival traga za što efektivnijim mehanizmima zaštite ljudskih prava na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. Istovremeno, nastoje ohrabriti i pozvati sve građane/ke da koriste vlastitu snagu volje i znanja kako bi u potpunosti ostvarili svoja prava

Kreativna direktorica festivala Kumjana Novakova, direktorica udruženaj Pravo judski Monja Šuta Hibert, te Olja Latinović, koordinacija programa Zoomiraj prava, danas su na konferenciji za medije predstavile glavne obrise ovogodišnjeg festivala. 

Zapravo, ove je godine riječ je o dva odvojena programa, s obzirom da će program Zoomiraj prava namijenjen mladima,n njihovim nastavnicima i roditeljima, trajati od 8. do 11. novembra, a programi u sklopu Pravo ljudski festivala od 13. do 18. novembra. 

Dva u jedan 

Ulaz na sve projekcije bit će, kao i prethodnih godina, slobodan, a detaljan program festival bit će objavljen u narednim danima. .

"Odlučili smo da ove godine posebno tematiziramo filmove koji su rezultat rada u filmskim kolektivima, a nastali su od pedesetih godina 20. stoljeća, pa do 2012. Nadalje, u takmičarskom programu Extra muros imamo 10 filmova koje potpisuje 13 autora, koji dolaze iz Bugarske, Egipta, Brazila, Portugala, Španije, Grčka i Meksika", kaže Kumjana Novakova. 
 
U retrospektivi dokumentarnog filma Re:versus gledat ćemo čak 1380 minuta kvalitetnih dokumentaraca koji prenose kompleksne autorske priče i odslikavaju realnost iz 29 zemalja svijeta.
Zoomiraj prava

Program namijenjen mladima Zoomiraj prava donosi 29 filmova, koji propituju temu obrazovanja. 

"Vođeni time da je danas u našoj zemlji obrazovanje informativno, a ponajmanje transformativno, mi želimo pokrenuti javni dijalog, smatrajući da razgovor o obrazovanju treba prevazići političke okvire", rekla je Monja Šuta Hibert, naglašavajući kako se pitanje obrazovanja tiče sviju nas. 

Stoga se posebna pažnja u programu Zoomiraj prava poklanja upotrebi filma u nastavnom procesu, filmskim radionicama u školama i suradnji sa nastavnicima i roditeljima. 

U sklopu programa Zoomiraj prava imat ćemo priliku gledati i filmove koje su pravili mladi ljudi od 17 do 23 godine, u sklopu radionica na sličnim festivalima u Beogradu, Prizrenu i Skopju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak