Ferhadija se obnavlja i pored brojnih problema

Radiosarajevo.ba
Ferhadija se obnavlja i pored brojnih problema

Banjalučki muftija Edhem. Ef. Čamdžić očekuje da će naredne, a sigurno kroz dvije godine ramazanski namazi biti klanjani i u banjalučkoj džamiji Ferhadija, gdje su radovi na obnovi objekta u toku i pored materijalnih problema. 

Inače, na banjalučkoj Ferhadiji se trenutno rade zadnje kupole i munara i očekuje se da će biti „pokrivene“ prije zime

Imamo puno novčanih dugova i kasne nam i uplate onih koji su to obećali, vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, ali poslovi zasad još ne staju“, kaže muftija banjalučki govoreći o problemima s kojima su suočeni pri obnovi ove džamije koja se mora odviti po pravilima UNESCO-a pod čijom je zaštitom džamija i bila prije rušenja ratne 1993.

Iako svjestan da je na priliv novca za obnovu ove džamije uticala i ekonomska kriza, muftija Čamdžić u razgovoru za novinsku agenciju Fena ističe da je važno da se aktivnosti ne zaustavljaju.


(Foto: Frontal.ba)

On je ponovo apelirao na sve koji mogu da pomognu završetak obnove ove džamije, imajući u vidu njen značaj i činjenicu da se iz tog historijskog, kulturnog i vjerskog objekta oduvijek slala poruka mira, vjere i suživota

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak