Fatima Ibrišević: 'Ne znam gdje sam, moja se Belmina bori za život'

Radiosarajevo.ba
Fatima Ibrišević: 'Ne znam gdje sam, moja se Belmina bori za život'

Zdravstveno stanje šestomjesečne djevojčice Belmine Ibrišević, koja je prije nekoliko mjeseci otputovala u Njemačku radi transpantacije koštane srži, jako se pogoršalo, kazala je za Radiosarajevo.ba njezina majka Fatima Ibrišević.

''Stanje je katastrofa... od infekcije virusom CM koji se proširio na čitavo tijelo su počeli da joj otkazuju organi, a već je čitavu sedmicu na vještačkom disanju jer joj pluća nisu u funkciji...'', kazala je za Radiosarajevo.ba majka djevojčice.

Podsjećamo, slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je bilo potrebno hitno liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, bio je povod za proteste građana koji su prije nekoliko mjeseci održani u Sarajevu, a kasnije nastavljeni ne samo u glavnom gradu BiH.

Neposredni povod za ovu reakciju građana bila je činjenica da Belmina nije mogla dobiti jedinstveni matični broj, a samim tim ni pasoš da bi otputovala u Njemačku jer je u grupi djece koja su u BiH rođena nakon 12. februara ove godine. 

Izmještanje male Belmine na liječenje u Njemačku rezultat je angažmana zamjenice ministra civilnih poslova BiH i saradnje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja.

U međuvremenu, problem je riješen nakon što je Vijeće ministara donijelo privremenu odluku o matičnom broju. Belmina je dobila JMBG, a nakon toga i pasoš kako bi mogla otputovati. 

Djevojčica je još od juna ove godine smještena na jednoj klinici u Tibingenu (Njemačka), gdje se ljekari bore za njen život.

Ovom malom borcu želimo mnogo sreće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak