Facebook kampanja za djecu bez matičnih brojeva

Radiosarajevo.ba
Facebook kampanja za djecu bez matičnih brojeva


Zakon o matičnom broju Bosne i Hercegovine, zbog političkih razloga, nažalost još uvijek nije donesen, a djeca rođena nakon 12. februara ove godine formalno-pravno 'ne postoje'.

Kako bi se, bar na neki način prevazišla nastala situacija, te podigla svijest o značaju i važnosti ove problematike, Bulb Art studio iz Sarajeva odlučio je pokrenuti zanimljivu Facebook kampanju pod nazivom Jedinstvena generacija.

Radi se o projektu posvećenom djeci bez matičnih brojeva, tzv. 'jedinstvenoj generaciji', a nju čine svi oni mališani koji nemaju matični broj i, samim tim, ni priliku za ostvarenje osnovnih ljudskih prava.


''Kampanja pod nazivom Jedinstvena generacija ima za cilj da podigne vidljivost problema sa kojim se roditelji mališana rođenih nakon 12. februara susreću. Nastala je s ciljem okupljanja svih mališana bez matičnog broja na jednom mjestu. Naši najmlađi sugrađani imaju pravo na  vakcinaciju, pregled kod pedijatra, ali samo u okvirima naše države i ne mogu napustiti Bosnu i Hercegovinu. S privremenim matičnim brojem mogu biti primljeni u Dom zdravlja i to je otprilike najdalje dokle mogu dobaciti kad je riječ o ostvarivanju osnovnih ljudskih prava'', kažu iz Bulb Art studija.

Kampanja počinje danas, 23. maja i trajat će sve dok se ne donese Zakon  o matičnom broju Bosne i Hercegovine, a ukoliko želite postati njenim dijelom, organizatori vas pozivaju da u galeriju pod nazivom 'Jedinstvena generacija', uploadujte fotografiju svog djeteta, ili fotografiju njegovog/njenog otiska prsta ili ruke, napišete ime i prezime mališana, te komentar o tome zbog čega je baš vaš klinac/klinceza jedinstven.

''Fotografija kao medij ovim činom daje identitet 'jedinstvenoj generaciji' i odnosi pobjedu nad sramotnim postupkom svih institucija koji stoje iza ovog djela'', istakao je sarajevski fotograf  Jasmin Šaković, osnivač Bulb Art studija, i, kako kaže, ponosni otac dvoje djece, dječaka i djevojčice, koja je, srećom, rođena par mjeseci prije 12. februara. 2013 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak