'Evo ruke, Vedade': Zenički planinari opet u humanitarnoj akciji (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Nakon uspjele akcije Evo ruke, Edine planinari iz Zenice i okolnih gradova odlučili su još jednom zbiti svoje redove i pomoći koliko se može. 

"Nažalost, naš sugrađanin, Vedad Šabanović, obolio je od leukemije, a stanje mu se iz dana u dan pogoršava. Stoga sam pozvao planinare, šetače, ljubitelje prirode i ostale ljude dobre volje da se okupimo u akciji simboličnog naziva Evo ruke, Vedade, kojom bismo pomogli materijalno, ali i jednom planinarskom turom podsjetili na vrijednost zdravlja, ali i pružili moralnu podršku Vedadu", kazao je Afan Abazović, organizator dobrotvorne akcije. 

'Evo ruke, Edine' - humanitarna akcija zeničkih planinara

Na poziv se odazvalo 54 učesnika i učesnice iz Zenice, Viteza i Kaknja, a ukupno je sakupljeno 360 KM koje će sutra (ponedjeljak) biti prebačene na račun za liječenje Vedada Šabanovića.

Učesnici su imali priliku vidjeti masiv Čolana, i to uzduž. Početak ture bio je kod površinskog kopa Mošćanica, a zatim je vodila pored Regionalne deponije, prelijepog lokaliteta Đulanovo vrelo, iznad sela Palinovići, visoravni Čolan, releja Klopačke stijene, do zeničkih naselja Kopilo, Talami i Hamida.

Zbog određenih promjena u ruti, današnja je bila duga 23 km, što je rangira u zahtjevne.

"Učesnici su, pored provedenog dana u prirodi, druženja i humanitarne aktivnosti, imali priliku i naučiti nešto novo o užem zavičaju, naseljima, planinama i lokalitetima na licu mjesta.

Jedan od učesnika, Amir Sarajlić, planinar, ljubitelj prirode, humanista, i zaposlenik Zavod za bolesti ovisnosti rekao mi je da je ovakav način izlaska u prirodu veoma koristan iz više razloga, a sve razloge bi sumirao u jednu lijepu bosansku poslovicu I sevap i ćevap. Istinu je rekao", ispričao je Afan i dodao da će se nada, kao organizator ove dvije humanitarne planinarske ture, da više neće nikome biti potrebno da se organiziraju ovakve akcije, ali da će, ukoliko bude potrebno, kao i dosad, zbiti redove i opet pomoći koliko se može.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak