Europska komisija zabrinuta situacijom u BiH

Radiosarajevo.ba
Europska komisija zabrinuta situacijom u BiH

Vijeće za vanjske poslove Europske komisije izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog neuspjeha bosanskohercegovačkih političkih lidera da nađu rješenje za provedbu odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine, piše Aljazeera.net.

Ovo je jedan od zaključaka sa mjesečnog sastanka Vijeća održanog u ponedjeljak u Luksemburgu, prenosi agencija Anadolija.

"Vijeće izražava punu podršku naporima specijalnog predstavnika Europske unije i EK-a da posreduju u pronalasku rješenja za ovo pitanje. Vijeće naglašava da je na političkim liderima Bosne i Hercegovine da načine neophodni napredak", navodi se u zaključcima.

"Vijeće naglašava da nedostatak rješenja za problem Sejdić-Finci sprečava Bosnu i Hercegovinu da napreduje na putu ka EU. Vijeće će o tome dodatno razgovarati na svom sastanku u novembru", poručeno je iz Luksemburga.

Operacija Althea

Na mjesečnom sastanku su članovi Vijeća također izrazili zadovoljstvo trenutnim aktivnostima EUFOR-ove vojne operacije Althea u Bosni i Hercegovini te su odlučili da joj produže mandat.

Althea je pokrenuta 2004. godine, a nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a.

Vijeće za vanjske poslove je odgovorno za pitanja koja se tiču vanjske politike, odbrane, trgovine, saradnje u oblasti razvoja i humanitarne pomoći.

Vijeće čine ministri vanjskih poslova iz zemalja članica, koji se sastaju jednom mjesečno.

Na čelu Vijeća je Catherine Ashton, koja je ujedno i potpredsjednica EK-a.

Sorensen predstavlja Izvještaj

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen predstavit će u utorak institucijama Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Izvještaj EK-a o napretku Bosne i Hercegovine za 2013. godinu.

U saopćenju Delegacije EU-a navodi se da će Sorensen Izvještaj uručiti predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi, premijeru Federacije Nerminu Nikšiću i predsjedniku Federacije Živku Budimiru.

Zamjenik šefa Delegacije EU-a Renzo Davidi će u 14.00 sati održati konferenciju za novinare, a nakon toga u 16.00 sati predstaviti zaključke iz ovog izvještaja članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naknadno će biti objavljeno obavještenje o predstavljanju Izvještaja institucijama bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i distriktu Brčko, što je predviđeno za srijedu i četvrtak, 23. i 24. oktobra.

Komesar EU-a za proširenje Štefan Fule predstavio je 16. oktobra u Briselu izvještaj o napretku na europskom putu Bosne i Hercegovine, ističući da je protraćeno mnogo potencijala te da je vrijeme da Bosna i Hercegovina pređe most između Dejtonskog sporazuma i procesa proširenja.

Finci: Ni korak naprijed

U izvještaju se naglašava europska perspektiva Bosne i Hercegovine i ističe da su rezultati koje ostvaruju njeni politički lideri i dalje ispod očekivanja.

Bosna i Hercegovina je ostvarila veoma ograničeni napredak u ispunjavanju političkih kriterija u približavanju EU, a zajednička vizija njenih političkih predstavnika o budućnosti Bosne i Hercegovine i dalje ne postoji, navodi se u izvještaju.

Nažalost, od 10. do 20. oktobra nismo se pomjerili ni korak naprijed u rješenju provedbe presude u predmetu Sejdić i Finci, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

"Danas će i ministri EU-a u Luksemburgu donijeti poseban zaključak o tome, znači nema izgleda ni da se donese dopuna onog izvještaja EK-a o napretku Bosne i Hercegovine. Došli smo u jako teško stanje, a siguran sam da se za to najmanje mogu kriviti Sejdić i Finci", kazao je on.

Prema njegovim riječima, očito je da bh. politički lideri nemaju ideje kako riješiti ovaj problem.

"Očito je da taj 'vrući krompir' Europa ne želi uzeti u svoje ruke, jer ne želi biti optuživana da nam je opet nešto nametnula i ne vidim drugog rješenja nego kompromise između naših lidera", rekao je Finci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak