Esed Radeljaš predsjednik UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

Radiosarajevo.ba
Esed Radeljaš predsjednik UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

Vlada Kantona Sarajevo na jučer održanoj sjednici utvrdila je prijedlog Zakona o lokalnoj samoupravi KS-a. Ovim zakonom utvrđuju se nadležnosti jedinica lokalne samouprave u skladu sa federalnim Zakonom o principima lokalne samouprave.

U nadležnosti općina, po ovom zakonskom rješenju, predviđeno je osnivanje, upravljanje, finansiranje i unapređivanje ustanova osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U roku od godinu poslije donošenja zakona morat će se uskladiti zakoni spomenute oblasti sa ovim zakonom, kao i preuzimanje osnivačkih prava od Kantona.

Prema predloženom zakonu, općinama i Gradu Sarajevo data je mogućnost da osnivaju, grade i upravljaju objektima namijenjenim kulturnim i sportskim sadržajima.

Vlada je utvrdila i prijedlog zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Trebević, koji se donosi u svrhu stavljanja pod pravnu zaštitu područja koje se odlikuje izuzetnom geomorfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću te kulturno-historijskim vrijednostima, piše Oslobodjenje.ba.

Poslije provedene konkursne procedure, Vlada je donijela rješenje o imenovanju predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, nakon što je prethodno razriješila predsjednika i članove spomenutog upravnog odbora koji su bili u mandatu vršioca dužnosti.

Za predsjednika Upravnog odbora ZZO-a imenovan je Esed Radalješ, a članovi su Samir Turković, Aida Haverić, Suvada Švrakić, Muamer Efendić, Lejla Turulja, Alen Pilav i Davorka Matković. Mandat će im trajati četiri godine.

Vlada je sa dnevnog reda povukla odluku o utvrđivanju cijena toplotne energije, a istovremeno zadužila ministre prostornog uređenja, finansija te socijalne zaštite da pripreme materijal koji će u potpunosti definisati socijalni aspekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak