'Epizoda u životu berača željeza' nije nominiran za Oskara

Radiosarajevo.ba
'Epizoda u životu berača željeza' nije nominiran za Oskara

Danas su objavljene nominacije za Oskara, najprestižniju filmsku nagradu na svijetu. Od devet filmova, koji su bili među konkurentima za top pet, nalazio se i film 'Epizoda u životu berača željeza' bh. reditelja Danisa Tanovića. 

Međutim, nije prošao među pet konkurenata koji će se direktno takmičiti za zlatni kipić. Filmovi koji su u ovoj kategoriji nominirani su 'The Broken Circle Breakdown' iz Belgije, 'The Great Beauty' iz Italije, 'The Hunt' iz Danske, 'The Missing Picture' iz Kambodže i ostvarenje iz Palestine 'Omar'.

Danis Tanović je prije nekoliko sedmica izjavio ''da je i ulazak u užu konkurenciju, u devet filmova već veliki uspjeh'', tako da mjesta razočarenju nema.

Za najbolji film nominovani su "American hustle", "Captain Phillips", "Dallas buyers club", "Gravity", "Her", "Nebraska", "Philomena", "12 years a slave" i "The Wolf of Wall Street".

Nagradu za najboljeg glumca na svečanosti koja će biti održana 2. marta mogao bi osvojiti neko od sljedećih glumaca: Christian Bale, Bruce Dern, Leonardo DiCaprio, Chiwetel Ejifor i Matthew McConaughey.

Za najbolju glumicu nominirane su Amy Adams, Cate Blanchett, Sandra Bullock, Judi Dench i Meryl Streep.

Nagradu za najboljeg reditelja mogao bi dobiti David O'Russel, ali i Alfonso Cuaron, Alexandra Payne, Steve McQueen ili Martin Scorsese.

Među nominiranima za najbolju sporednu glumicu su Sally Hawkins, Jennifer Lawrence, Lupita Nyong'O, Julia Roberts, June Squibb, dok su za najboljeg sporednog glumca nominirani Barkhad Abdi, Bradley Cooper, Michael Fassbender, Johnah Hill i Jared Leto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak