Energetski efikasna - Gimnazija Mostar

Radiosarajevo.ba
Energetski efikasna - Gimnazija Mostar

Uspješno je završen je projekat Povećanje energetske efikasnosti zgrade Srednje škole „Gimnazija“ u Mostaru koji su zajednički pokrenuli USAID kroz program Ekonomija energetske efikasnosti, UNDP-a i Grad Mostar.

Radovi na školi su uključivali rekonstrukciju sistema grijanja koji će omogućiti kontrolisano grijanje po zonama i instalaciju sistema za daljinsko praćenje potrošnje energije. Zajednička investicija partnera na ovom projektu je više od 390.000 KM.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac 

“Malim investicijama mogu se uštedjeti ogromne svote novca. Veoma je važno
sačuvati okoliš zbog mladih ljudi i u budućnosti moramo investirati u ključne
stvari, poput ekologije. Željeli bismo potaknuti BIH da ide i dalje ovim putem,
zajedno s predstavnicima američkog naroda i ostalim donatorima, da pravi ovakve investicije, projekte i ovakve uspjehe”. – izjavio je Direktor misije USAIDa, g. David J. Barth.

Ovaj projekat energetske efikasnosti pokazat će da energetska efikasnost u praksi smanjuje troškove i štedi novac krajnjim korisnicima. Podaci o potrošnji energije će biti upoređeni sa podacima mjerenja od prošle godine. Razlika u potrošenoj energiji predstavljat će uštedu postignutu projektom.

“Pametno korištenje energije je ključno u očuvanju naših najvrijednijih resursa,
okoliša i finansija. Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore
energije, kao i obrazovanje o tome kako sačuvati okoliš su vjerovatno najbolji
načini investiranja u budućnost. UNDP zajedno sa svojim partnerima implementira više od 28 pilot projekata sličnih ovom, koji će godišnje omogućiti opštinama i gradovima uštede od preko 500,000 USD. Ipak, najdugoročnija vrijednost je naslijeđe koje stvaramo učeći mlade kako da sačuvaju planet“, izjavila je zamjenica residentnog predstavnika UNDP-a, gđa. Zahira Virani

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak