Emir Kadrić: Studentski centar nije dužan Elektroprivredi

Radiosarajevo.ba
Emir Kadrić: Studentski centar nije dužan Elektroprivredi

217.517 KM, dug je Studentskog centra prema Elektroprivredi, zbog kojeg ovom preduzeću prijeti isključenje električne energije.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kanton Sarajevo nam je potvrđeno da su izvršena sva plaćanja i obaveze Kantona prema Studentskom centru.

"Ministarstvo je izmirilo dugovanja prema Studentskom centru. Ono što je predviđeno da se prebaci redovnom dinamikom je izmireno, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Sifet Kukuruz, savjetnik ministra za visoko obrazovanje.

Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar kaže da ovo preduzeće nema dugovanja prema Elektroprivredi.

"Godinama imamo problema sa Kantonima i Federacijom BiH koji konstantno kasne sa plaćanjem svojih obaveza prema Studentskom centru, a onda mi kasnimo sa plaćanjem obaveza prema Elektroprivredi, ostalim dobavljačima, ali i radnicima", rekao je Kadrić za Radiosarajevo.ba.

Kadrić naglašava da ne prihvataju zatezne kamate koje Elektroprivreda obračunava.

"Smatramo da ta obaveza ne postoji. Vodimo se obećanjem premijera Federacije (Nermina Nikšića, op.a) kada nam je obećano da će se obaviti razgovor sa Elektroprivredom, kako bi bilo dogovoreno, u najgorem slučaju otpisivanje zateznih kamata, i mi bismo u tom slučaju bili na nuli", pojašnjava Kadrić.

Zbog dugovanja kantona Vlade FBiH, Studentski centar nije u mogućnosti plaćati obaveze.

"Interesuje nas je li moguće da država putem javnog preduzeća čiji je ona vlasnik kažnjava Studentski centar i dovodi u tešku situaciju?", pita Kadrić.

Studentski centar osloboditi plaćanja zateznih kamata

Napominje da su u ovom preduzeću počeli aktivnosti vezano za dugovanja, te da od  njih neće odustati dok se Studentski centar ne oslobodi obračuna zateznih kamata. 

"Tražimo da se izvrši povrat rasknjiženih zateznih kamata kroz naše uplate, kako bi mi došli u jednu normalnu situaciju plaćanjem isključivo isporučene električne energije", kaže Kadrić i pojašnjava da se zatezne kamate zaračunavaju na neplaćene račune. Kaže i da JU Studentski centar konstantno plaća električnu energiju, u zavisnosti od sredstava, te da imaju dokaze da su uplatili sve račune za isporučenu električnu energiju.



"Sistemom obračuna, Elektroprivreda prvo rasknjižava zatezne kamate, a onda uzima sredstva za električnu energiju, tako da je od Studentskog centra uzela preko 150 000 KM u zadnjih nekoliko godina. Kad nam to vrate, kad se izvrši otpis zapisnih kamata, mi njima ne dugujemo ništa", pojasnio nam je Emir Kadrić.

U ovom trenutku Kantoni i Federalna Vlada Studentskom centru duguju oko 1,3 miliona KM za prethodnu školsku godinu koja je završena u sedmom mjesecu.

Podsjećamo, Elektroprivreda je jučer izdala saopćenje da će danas, ukoliko ne izmire dugovanja, obustaviti isporuku električne energije preduzećima KJKP ZOI 84 Olimpijski centar, JU Studentski centar Sarajevo, Tehnički remontni zavod Hadžići d.d. i Centar Skenderija d.o.o. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak