Elvis J Kurtovich: Kako smo čekali sabah sa šejtanom

Radiosarajevo.ba
Elvis J Kurtovich: Kako smo čekali sabah sa šejtanom

Kultni i neponovljivi, dupli album grupe Zabranjeno pušenje imena Dok čekaš sabah sa šejtanom ove godine slavi trideseti rođendan.

U julu 1985, pod okriljem starog giganta Jugotona, i kao muzička kulminacija pokreta New primitives, objavljen je dvostruki album na kojem je bilo 18 pjesama, od kojih su neke i danas omiljene kad se na stranici YouTube zavrti exYU muzika.

Djevojčice kojima miriše koža, Lutka sa naslovne strane, Ibro Dirka, Nedjelja kad je otišao Hase, Sanjao sam noćas da te imam, Kažu mi da novog frajera imaš...znamo ih napamet. A na albumu su i neke manje poznate, ali briljantne stvari poput pjesama Brut, Gđa Brams, Dok jezdiš ka Alemanji...

Album Dok čekaš sabah sa šejtanom ušao je među deset najboljih exYU albuma u izboru hrvatskog magazina Rolling Stone. Sabah sa šejtanom zauzeo je sedmo mjesto na listi.

Muzički urednik Radija Sarajevo, naš Elvis J Kurtovich, napisao je tekst za tri sjajne pjesme na ovom albumu: Brut, Sanjao sam noćas da te imam i Kažu mi da novog frajera imaš.

U kuhinji naše redakcije, prisjetili smo se te godine, a Kurtovich nam je, iz jedinstvene riznice pamćenja, 'izvukao' nekoliko provala dok su 1985. čekali sabah sa šejtanom. Za one koji to ne znaju, šejtan je islamska verzija đavla.

Prisjeća se Elvis kako su urednici Jugotona preslušavali album. Podsjećamo kako su nedugo ranije ostvarili sjajan uspjeh sa Plavim orkestrom, a Pušenje im na stol donosi dupli (nekomercijalni, dodaje naš urednik) rock album.

“I sad direktori preslušavaju pjesmu, slušaju prvu, drugu...sve neki rock and roll, ništa da se proda, ništa i u jednom trenutku jedan od njih skuži pjesmu i kaže ”No, da čujemo ovo Dok čekaš sabah sa šejtanom”, a tamo još gori rok...”, govori Elvis J Kurtovich.

Album je, navodi on, sniman u “fenomenalnom studiju, u Zelengaju, mirnom dijelu Zagreba”.

Brijeg je to, nije Pantovčak, ali isto izgleda. Drugi brijeg do Pantovčaka...bogato, spremačice sređuju, žene kuhaju...Bogatstvo u odnosu na sirotinju u Sarajevu.”

“I tad bilo tako”, pitamo mi, a Elvis odgovara:

“I tad bilo. Nezamislivo.”

Dolazimo do zaključka kako je album u to vrijeme prošao prilično loše, u odnosu na ostale Jugotonce, i pogotovo u odnosu na njihov prethodni album Das ist Walter u koji je uloženo malo para, a zaradio je silnu lovu.

Elvis smatra i kako su trebali snimiti jednostruki album sa hitovima. Pitamo ga – pa što nisu, na šta on, polu u šali, a pola iskreno, govori: “Zato što su škrti ljudi kojima je žao da im pjesma propadne.”

Muče, gitarista Pušenja i producent grupe Elvis J Kurtovich & His Meteors, prilikom snimanja 'Šejtana' sprijateljio se s muzičkim urednikom Sinišom Škaricom, pa mu je odnio treći Elvisov album na preslušavanje. Na albumu je bila pjesma 'Zašto ljubav boli', a Jugotoncima je zasmetala riječ 'šupak'. Ipak, album su preslušali, ali su Škaricu i drugog urednika na glasanju u Jugotonu preglasali “trgovački putnici”, omjerom 3-2. Ovi što su glasali protiv smatrali su da im se to ne isplati...

Komentiramo i pjesmu Brut, jer je nama ta Elvisova pjesma s ovog albuma nekako najdraža, pitamo ga gdje je našao inspiraciju:

“Ma mi smo stalno pisali te pjesme, Sule, Nele, ja, jedna te ista raja....Ali, nije meni Brut. Meni je puno draža Kažu mi da novog frajera imaš, jer je Jahorina tada bila (a i sada je!) bila granica između više klase i niže klase. Jer, Ona je možda mogla da skuca pare da ode na more u Zeleniku, ali Jahorina, ipak, valja kupit' opremu, valja svašta.”

Album Dok čekaš sabah sa šejtanom možete preslušati na ovom LINKU.

A mi vam donosimo još jednu slabo slušanu stvar, nešto što ste rijetko mogli čuti. Naime Jugoton je, kada bi izdao album uvijek priredio jednu ploču, kao najavu albuma koja se dijelila po radio stanicama. Naš Elvis J Kurtovich pronašao nam je ovu najavu i proslijedio nam/vam je, uz riječi “koja provala”.

Uživajte:

 

I druga strana ploče:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak