Elektroprivreda: GRAS nije uplatio ratu predviđenu sporazumom

Radiosarajevo.ba
Elektroprivreda: GRAS nije uplatio ratu predviđenu sporazumom

Povodom saobraćajnog kolapsa u javnom gradskom prevozu koji se dogodio zbog isključenja električne energije preduzeću GRAS, oglasila se i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Elektroprivrede struja GRAS-u je isključena zbog neprihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i neizmirenja tekućih obaveza. Sporazumom je KJKP GRAS ponuđeno izmirenje dugovanja na rate i izmirenje tekuće fakture po dospijeću.

Ukupan  dug KJKP GRAS Sarajevo, na dan 30.09.2013.godine, iznosi 2.969.739,27 KM. S obzirom na to da KJKP GRAS Sarajevo do 25.09.2013.godine, nije izvršio uplatu 331.686,79 KM (rata po ponuđenom  Sporazumu u iznosu 169.202,63  KM i tekuće fakture u iznosu 162.484,16 KM), JP Elektroprivreda BiH pristupila je isključenju 45 mjernih mjesta sa distributivne mreže, saopćeno je iz Elektroprivrede.

Isključenjem mjernih mjesta KJKP GRAS Sarajevo, obuhvaćena je i mreža za napajanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

Direktor GRAS-a: Nove račune za struju redovno plaćamo

"Zbog neprihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i neplaćanja tekuće fakture, Elektroprivreda BiH je bila primorana na obustavu isporuke električne energije na svim mjernim mjestima preduzeća GRAS. Menadžment JP EPBiH i ranije je upozoravao da  neće dozvoliti da zbog neodgovornosti i nemara odgovornih za rad javnih kantonalnih preduzeća, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH. Građanima Sarajeva ukazujemo da odgovornost za situaciju nastalu obustavom isporuke, snose samo i izričito resorno kantonalno minsitarstvo i Uprava KJKP GRAS Sarajevo", naveo je Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo.


"Obustava isporuke električne energije preduzeću GRAS posljedica je  neprihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate, neizmirenja tekuće fakture  i ignorisanje svih ponuda upućenih s naše strane za izmirenje dugovanja", dodao je Grabovica.

Himzanija: Da sam ja Bubica dao bih otkaz

Zbog ne izvršavanja obaveza po osnovu sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i izmirenju tekućih faktura, u toku je izvršenje naloga o obustava isporuke električne energije KJKP ZOI 84 d.o.o.Sarajevo i preduzeću Hidrogradnja d.d. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak