Elektronske knjižice do sada dobilo 10.000 građana

Radiosarajevo.ba
Elektronske knjižice do sada dobilo 10.000 građana

Sistem elektronskih zdravstvenih knjižica funkcioniše u više od 30 zdravstvenih jedinica koje su pri JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Općoj bolnici, Hitnoj pomoći, te KCUS-u, potvrdio je za Avaz.ba ministar zdravstva KS Eldan Lokmić.

Umrežavanje s ostalim zdravstvenim ustanovama, kako je naveo ministar, vrši se svakodnevno, a u jednom danu odštampa se od 1.500 do 2.000 kartica.

"Do kraja oktobra u svim ambulantama sistem bi trebao biti upotpunjen. Prednost imaju ratni vojni invalidi, teški hronični bolesnici i penzioneri, a njima se knjižice dostavljaju na adresu. Planirano je da ih do kraja godine bude podijeljeno više od 20.000", rekao je Lokmić.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS su naveli da je do sada odštampano oko 10.000 knjižica.

Korištenje stare knjižice

Lokmić je pojasnio da građani koji dobiju elektronsku knjižicu, ukoliko ambulanta kojoj pripadaju nije tehnički opremljena, mogu koristiti staru knjižicu.

"Sve dok se informatički sistem ne upotpuni, građani ne trebaju zanemariti stare knjižice. Trebat će neko vrijeme da se umreže sve institucije", rekao je Lokmić, za Avaz.ba.

U JU Apoteke Sarajevo su rekli da uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica nije dovelo do promjena u procesu prijema recepata i podjele lijekova. Kako su rekli, svi pacijenti koji već imaju elektronske knjižice dobivaju punu farmaceutsku uslugu.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS su rekli kako je sve tehnički spremno, ali kako do sada nisu imali nijednog pacijenta koji koristi elektronsku zdravstvenu knjižicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak