Elektronska zdravstvena knjižica za bh. građane

Radiosarajevo.ba
Elektronska zdravstvena knjižica za bh. građane


U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od srijede je počela primjena elektronskih zdravstvenih knjižica te najsavremenije tehnologije za arhiviranje slika i komunikacijskog sistema.

Za sada je, u pilot-projektu distribuirano 2.000 elektronskih knjižica za KCUS, a u kasnijim etapama i za primarnu zdravstvenu zaštitu te Opću bolnicu Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Primjena ovog sistema od jučer je počela na Klinici za radiologiju, zatim Klinici urgentne medicine, Hirurgiji, Ortopediji, Pedijatriji i Ginekološkoj klinici.  

"Posredstvom ovakve tehnologije arhiviranje medicinskih podataka je od izuzetne važnosti. Nakon ulaganja u informacione tehnologije u zdravstvu u Americi i Evropi, sada se i nama omogućava prihvatanje pak-sistema kako bismo se kasnije mogli povezati i sa medicinskim centrima u regionu. Ova elektronska mreža omogućava arhiviranje, distribuciju i raspolaganje medicinskim podacima. U narednom periodu biće nastavljena dogradnja informacionog pak-sistema kako bi on bio što pojednostavljeniji za pacijente, ali i ljekare KCUS-a, rekao je prof. dr. Damir Aganović, v. d. generalnog direktora KCUS-a, a prenijelo Oslobođenje.

Šefica Klinike za radiologiju KCUS-a, Doc. dr. Sandra Vegar - Zubović, rekla je kako je informatizacija ovog sistema praktično radiologija bez filma. Ona je dodala da snimci na Klinike za urgentnu medicinu uz pomoć ovog sistema dolaze za dvije sekunde na Radiologiju, gdje ljekari odmah pišu nalaz čime se povećava efikasnost i broj pregleda pacijenata.

Nema ovjere

Jasmina Selimović, predsjednica UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, kazala je kako je Zavod uložio dodatne napore u obezbjeđenju novca, a ono što je najvažnije, građani više neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice nego će sa elektronskim odlaziti kod ljekara. Zamjenik direktora Zavoda Mahmut Đapo je kazao kako će u okviru ovog pilot-projekta elektronske zdravstvene knjižice 2.000 građana dobiti na kućnu adresu, piše Oslobođenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak