'Ekspertna vlada nije pitanje ukusa, nego opstanka'

Radiosarajevo.ba
'Ekspertna vlada nije pitanje ukusa, nego opstanka'

Povodom najnovijih događanja s parlamentarnom većinom u Kantonu Sarajevo poslanik Naše stranke Predrag Kojović je izjavio da ne vjeruje da pšostoji i bolji primjer od Vlade Kantona Sarajevo koji tako očigledno pokazuje zašto stranke koje su svojom vlašću proizvele sadašnju katastrofalnu socijalno-ekonomsku situaciju mogu iz nje izbaviti.

Mujo Hošić, poslanik Socijaldemokratske unije, jučer je najavio kako se više neće konsultirati sa stranačkim organima prozvavši lidere sarajevskog kantonalnog ogranka za pokroviteljstvo korupcije. Emir Zlatar i Miro Lazović, prozvani članovi Predsjedništva SDU odbacili su Hošićeve navode i pozvali ga da vrati skupštinski mandat.

Predsjedništvo stranke je, nadalje, na sjednici održanoj u sali Gradskog vijeća, a ne u stranačkim prostorijama, pokrenulo proceduru za brisanjem Hošića iz stranačke evidencije.

S druge strane, predsjednik SDU-a Nermin Pećanac, koji nije prisustvovao sjednici Predsjedništva, u saopćenju je iznio kako "razumije Hošićeve motive", te da "dijeli njegovo mišljenje da su pojedinci iz rukovodstva SDU više nego povlađivački nastrojeni prema parlamentarnoj većini u KS", a da "motivi takvog njihovog ponašanja vjerovatno leže u privilegijama vlasti koje su im omogućili pojedinci iz parlamentarne većine". Sve u svemu, ukoliko Hošić ne bude podržavao ovu vladu, ona gubi većinsku podršku, piše Fena.

Kojović povodom svih ovih dešavanja smatra kako ova, kao i sve druge vlade u kojima učestvuju 'velike stranke' su dobre jedino u nepotizmu, ličnom i stranačkom egoizmu i zloupotrebi javnih novaca i dobara.

"Ono što je potrebno je budžetska i komunalna konsolidacija, smanjenje javne potrošnje i pronalaženje stimulansa za privredu. Taj posao mogu uraditi samo moralni ljudi, koji su eksperti u svojim oblastima i oslobođeni uskopartijskih interesa. To je ono na šta smo mi mislili kada smo prije godinu dana predlagali formiranje ekspertne vlade. Sadašnja vlada, predvođena Strankom demokratske akcije ovaj kanton vodi u ekonomsku propast i moguće je da ćemo prije udariti u dno nego dočekati nove izbore. Formiranje ekspertne vlade u KS za racionalne ljude više nije pitanje političkog ukusa nego pitanje opstanka", kazao je Predrag Kojoović, poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, a javila Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak