Ekipa Tanovićeva filma 'Tigrovi' o dugom putu snimanja

Radiosarajevo.ba
Ekipa Tanovićeva filma 'Tigrovi' o dugom putu snimanja

Ekipa filma Tigrovi bosanskohercegovačkog režisera oskarovca Danisa Tanovića govorila je danas u okviru programa Kafa sa… 21. Sarajevo Film Festivala (SFF) o višegodišnjim pokušajima snimanja filma koji donosi istinitu priču o štetnosti hrani za bebe svjetski poznatog korporacijskog proizvođača Nestle.

Danis Tanović predstavio 'Tigrove' bh. publici

Uloge u filmu tumače Emraan Hashmi, Geetanjali, Danny Huston, Khalid Abdalla, Adil Hussain, Satyadeep Misra, Maryam D'Abo, Heino Ferch, Sam Reid, Vinod Nagpal i Supriya Pathak.

Film koji je sinoć prikazan pred mnogobrojnom sarajevskom publikom donosi priču o Pakistancu Ayanu koji radeći za "Lasta Foods" kao prodavač saznaje da od njihovog proizvoda u Pakistanu umiru bebe i zatim počinje godinama bitku za razotkrivanje istine s jednom od najvećih korporacija na svijetu.

Kako je režiser Tanović kazao danas okupljenima na festivalskom trgu posljednjeg dana Festivala, ovo je priča zbog koje je 2006. godine prvi put otišao u Pakistan kako bi doznao detalje i tamo otkrio da priča ima jednu manu jer je stvarni prodavač imao razgovor s predstavnicima te kompanije od kojih je tražio novac za šutnju.

Međutim, on nikada nije uzeo novac, što je Tanovića navelo da ipak uradi film o tome jer taj čin pokazuje da je on zapravo čovjek koji je imao svoja iskušenja, ali ono što ga čini herojem je da novac nikada nije uzeo, piše Fena

U nakani da ih spriječi da snime film, Nestle je ekipi filma poslao snimak koji dokazuje da je Ayan zaista obavio taj razgovor, ali Tanović kaže to zapravo bilo fantastično jer su im dali najbolji dokaz koji im je pomogao da snime tu scenu.

Scenarist i producent Andy Paterson istaknuo je da niko, uključujući svjetsku poznatu televizijsku kuću BBC nije htio finansirati film iz straha od tužbi teških stotine hiljada dolara, budući da kada kažete laž morate na sud da biste dokazali da to nije tako, ali predstavnici Nestlea u intervjuu uoči prikazivanju filma u Torontu najavili da neće tužiti producente.

Kako su ispričali prije nego je BBC odustao od snimanja filma s ovom tematikom, tražili su svaki dokument koji dokazuje svaku tvrdnju. Režiser Tanović kaže da je jedno vrijeme razmišljao da napravi film o tome kako njemu ne uspijeva da napravi ovaj film.

Tanović je podvukao da jedan strašan podatak dovoljno govori o ozbiljnosti ove teme, a to je da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi kako bi šest miliona djece godišnje moglo biti spašeno od smrti kada se ne bi hranila mlijekom u prahu.

S obzirom na to da film nije sniman na bosanskom jeziku, Tanović kaže da je za njega to bio i dodatni izazov jer je morao imati nekoliko osoba s tog govornog područja koji su ga upozoravali na neke kulturološke i druge razlike.

Na pitanje kakve su reakcije stvarnog Ayana nakon što je pogledao film, Paterson je naglasio da on i dalje živi u Torontu. Njegova porodica je zajedno nakon sedam godina razdvojenosti te Peterson dodaje da je i za stvarnog Ayana važno to što je priča napokon ugledala svjetlo dana i pokazala da je on zapravo heroj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak