Efendić: Uposlenicima Općine smanjuju plate

Radiosarajevo.ba
Efendić: Uposlenicima Općine smanjuju plate


Na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad, koja je održana 25. aprila, doneseno je nekoliko važnih odluka.

Općinsko vijeće je donijelo odluke o pristupanju izradi urbanističkih projekata kongresni centar Sarajeva (planiran kod RTV doma) i sportsko-rekreativni centar Dobrinja, čime se kroz prostorno-plansku dokumentaciju počinju stvarati preduslovi za gradnju ovih objekata u budućnosti. Općinsko vijeće usvojilo je Program sanacije, rekonstrukcije i održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta u općini, u ukupnoj vrijednosti od 1,8 miliona KM.

"Općinsko vijeće donijelo je odluku o visini koeficijenata za plate uposlenika, koja bi nakon donošenja pravilnika o platama u Općini Novi Grad trebala rezultirati smanjenjem plata za oko 100 KM, računajući ukupna primanja sa toplim obrokom", rekao je Oslobođenje Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad.

Kanton Sarajevo umanjio je grant Općini Novi Grad u budžetu za 2013. godinu za više od 700.000 KM, a kako navedeni projekti ne bi došli pod znak pitanja u Općini Novo Sarajevo su poduzeli određene mjere.

"Mi smo već preduzeli niz mjera koje za cilj imaju povećanje izvornih prihoda Općine, kao i različitih mjera štednje kada je u pitanju naš budžet. Problem sa umanjenjem granta od Kantona je zaista ozbiljan, jer su to sredstva koja su našim budžetom već planirana. S obzirom na to da su to sredstva koja se, uglavnom, koriste za isplatu plata našoj administraciji, umanjenje plata je bilo jedini način da zadržimo stabilnost našeg budžeta, a da ne posegnemo za sredstvima predviđenim za kapitalna ulaganja, čime bismo u potpunosti reducirali razvojnu komponentu našeg budžeta", rekao je za Oslobođenje načelnik Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak