Edo Maajka vikend + poklon!

Radiosarajevo.ba

Na dan kada je najavljeno objavljivanje novog albuma Ede Maajke 'Štrajk mozga', u subotu 21. aprila 2012. - počinje Edo Maajka vikend na RadioSarajevu. 

Tokom subote i nedjelje pojačano ćemo emitirati pjesme najpoznatijeg Brčaka u historiji muzike i najpoznatijeg repera u regiji - Edina Osmića pod umjetničkim imenom Edo Maajka. Slušat ćemo njegove rane radove, najveće hitove, kao i tek rođene pjesme.    

Biografija
Rođen je 22.12.1978. u Brčkom, a kao izbjeglica živio je u Hrvatskoj od svoje četrnaeste godine, pa do završetka srednje mašinske škole. Vraća se u BiH da bi u Tuzli upisao mašinstvo i kriminalistiku, a tada postaje sastavni dio tuzlanske fmJAM. Svoj prvi album 'Slušaj Mater' snima za Menart 2002., a ova diskografska kuća postaje njegov stalni izdavač. Edo je te godine najbolji newcommer na području Hrvatske, BiH ali i na prostorima Slovenije, Srbije i Makedonije.

Zagrebački producenti Blackout ekipe Dash, Koolade, Shot, a kasnije i Baby Dooks su zaslužni za beatove i ritmove na svim njegovim albumima, samim time Edo postaje novo ime Blackouta.

Svojim drugim albumom 'No Sikiriki', Edo potvrđuje svoj status jednog od najboljih MC-ja Balkana. Nastupa sa pratećim bendom Lexaurini ili sa dj Soulom, dj Olidobolli, a treći album Stigo Ćumur mu donosi, kao i prethodni albumi, mnoštvo nagrada i pohvala u medijima. Surađuje sa prvacima srpske hip hop scene Sky Wikluh, Ajs Nigrutin, Timbe, te Marchello i Bassivity ekipa.

Surađuje sa grupama TBF, Hladno Pivo, Pips Chips i Videoclips, Diyala, Frenkie, Letu Štuke, Skroz, Defence, Sinestet, Dado Topić, Diyala, Studio Morris, Davor Erceg, the Books of knjige, Bolesna Braća, Nered, Stoka, General Woo, Elemental, El Bahattee i mnogi drugi. Radi muziku za film Srđana Vuletića Ljeto u Zlatnoj Dolini, te hip hop mjuzikl Prosjačka Opera za Tuzlanski teatar. Posudio glas u sinhroniziranim verzijama crtića Legenda o medvjedu, Ledeno doba 2, Chicken Little.

Njegove pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, ljudima uopće, hip hopu, grafitima. U zadnje vrijeme pravi beatove za druge muzičare, te surađuje sa tuzlanskim umjetnikom Damirom Avdićem. Na Edu Maajku su u muzičkom smislu utjecali: Rambo Amadeus, TBF, Safet Isović, Miladin Šobić, Azra, Zabranjeno Pušenje, Disciplina Kičme, Atomsko Sklonište, Majke, Rupa u Zidu i mnogi drugi. Živi i radi u Zagrebu.

A sada - poklon za vas:
Sa velikim iznenađenjem smo, dan prije zvaničnog izlaska albuma, saznali da je u jednoj od svojih novih pjesama Edo Maajka spomenuo i naš portal Radiosarajevo.ba - i to po dobrom! 

Takav kompliment najbolje je proslaviti s vama, poštovani čitatelji, pa stoga imate priliku među prvima poslušati pjesmu 'Gube se'.

U ovoj pjesmi Edo u svom maniru ruži regionalnu medijsku scenu u kojoj preovladavaju 'žuti sadržaji' i urednička poslušnost, a muzičku produkciju je radio Billain.

 

Želimo vam ugodan vikend uz Edu Maajku i poruku: Hvala za vaše lajkanje - tako nas je više, a 'njih' je manje! 

 

GUBE SE
Tekst: Edo Maajka
Beat: Billain

Rat je gotov i preživjeli su poraženi / Nema nas mnogo, al' puno ih što su zaraženi / Virus uš'o im u pore i lako su nadraženi / Iste biraju, a dok biraju znaju da su odrađeni / Oni što najviše lažu, najbolje budu nagrađeni / Politika im je - najbolje je da smo sagrađeni / Virus radi svoje, na kraju su iznenađeni / Što izbori su gotovi, a preživjeli su poraženi

Gube se neki, ali čaršija se ne da / Ponavljam k'o mantru k'o fol pozitivno gledam / Čuvam istinu u sebi, care, ne mogu to priznat' / Onih koji znaju nije bilo manje nikad ... / I nije da su tiši, to je prije bio slučaj / Jednostavno - sve ih manje, idi na cestu, slušaj / Jednostavno to je stanje, idi vrata zaključaj / Svaki drugi ključa, svako večer neka tuča... / Gube se, gube se, gube se, srce mi puca / Zatucanost sa svih strana u mozak nas tuca / Gubimo svi redom, care, nema potrebe za suca / Znanje oslobađa, kod nas znanje, care, muca / Ljudi se boje znanja, kod nas to vodi u sranja / Samo glupom podilazi i doći ćeš do poštovanja / Jest da globalno si na nivou majmuna, banana / Al' u čaršiji te vole, za njih si Obama...

Gube se, gube se... a kad im kažeš nešto onda ljute se / Gube se, gube se... dosta su spavali, vrijeme je da bude se

Čaršije se trude da postoje barem vizualno / fasade im nove, al' intelekt je više virtualno / E-novine, Radiosarajevo.ba / U poplavi žutila sigurna su ova dva / I par blogova, ostali su na nivou robova / Podilaze i svoje znanje drže ispod stolova / Džabe fakulteti bez misaonih tokova / Prvo režu stabla, onda žale zbog godova / Žališ pičko, žališ... ma, ne žalim matere mi / Pis'o bi' ja istinu, al' neću da zahatere mi / Jebo odgovornost, to je urednički ponos / Podilaženje pruža, care, stalni radni odnos / Podilazi, podilazi, istinu obilazi / Dijete vidi – radi isto, pa se deru – kilav si / Zbunjeno je dijete, istina mu se omakla / Čaršija se ne da, al' su joj noge od stakla...

Gube se, gube se... a kad im kažeš nešto onda ljute se /  Gube se, gube se... dosta su spavali, vrijeme je da bude se

Kameni spavači , a oni su igrači... / kad nestane nam hljeba, neka jedu se kolači / Mi smo kameni spavači, a oni su igrači... / kad nestane nam hljeba, neka jedu se glasači

Vezano:

Štrajk mozga: Poslušajte novog Edu Maajku

Premijerno: Džigera Beat - nova pjesma Ede Maajke

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak