Džematski odbor BKC Witten oglasio se povodom smjene ef. Kozlića

0
Radiosarajevo.ba
Džematski odbor BKC Witten oglasio se povodom smjene ef. Kozlića

Povodom smjene muftije za Europu Osmana ef. Kozlića i, kako je navedeno, spominjanja određenih rješenja kadrovskog pitanja budućeg vodstva Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, danas se saopćenjem za javnost oglasio džematski odbor BKC Witten. 

Saopćenje, koje potpisuje predsjednik Edhem Kadrić, prenosimo u cijelosti: 

"Nemalo smo bili iznenađeni informacijom koja se prije nekoliko dana pojavila u medijima da je muftija za Europu dr. Osman Kozlić nakon samo godinu dana smijenjen sa ove funkcije. Naše iznenađenje je utoliko bilo veće, obzirom da od organa IZ u Bosni i Hercegovini kao i IZ Bošnjaka u Njemačkoj o tome nismo dobili nikakvu službenu informaciju. 

U razloge smjene dr. Kozlića ne možemo ulaziti, kako zbog nedostatka informacija, tako i zbog činjenice da kao džemat nismo niti pozvani niti mjerodavni da o tome zauzimamo bilo kakav stav. Jedino možemo izraziti stanovište o pretpostavci nevinosti, sve dok se eventualno na nadležnim organima IZ ili državnim institucijama ne dokaže suprotno. 

Ono što nas kao džemat zabrinjava, jeste činjenica da se ovom smjenom u vjersko-duhovnom, a po svemu sudeći i formalno-pravnom smislu stvorila praznina u vođenju IZ Bošnjaka u Njemačkoj kao krovne organizacije bošnjačkih džemata u ovoj zemlji, obzirom da je muftija Kozlić istovremeno obavljao i poziciju glavnog imama za Njemačku, kao i predsjednika Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj. Nažalost je takva situacija, sudeći po službenim i neslužbenim reakcijama, otvorila i prostor za razne interpretacije, zakulisne radnje, lobiranja, apetite i samoreklamu u pogledu budućeg kadrovskog i sistemskog rješenja za ove pozicije u IZ Bošnjaka u Njemačkoj. 

Imajući u vidu činjenicu da se IZ Bošnjaka u Njemačkoj već više od deceniju bavi sama sobom u kontekstu kadrovskih rješenja na vodećim pozicijama, smatramo da nadležni organi IZ u Bosni i Hercegovini konačno moraju promijeniti pristup rješavanju ovih, ali i organizacijskih, strukturalnih i sadržinskih pitanja. Nametanja i određivanja sa viših instanci, očigledno je, ne samo da ne daju pozitivne rezultate, nego i unazađuju u cjelosti rad, aktivnosti, kvalitet IZ Bošnjaka u Njemačkoj na svim njenim razinama.Sve veća nezainteresovanost mlađih generacija, onih koje su rođenje, odrasle, obrazovale se u ovom društvu, za rad i angažman u džematima i IZ Bošnjaka u Njemačkoj su neporeciv dokaz za to. 

Osim toga, ovakvim pristupom prema kadrovskim pitanjima, radu, djelovanju, sadržajima i organizaciji se IZ Bošnjaka u Njemačkoj dovodi u nezavidan položaj i u općedruštvenom kontekstu u Njemačkoj. Nažalost, IZ Bošnjaka u Njemačkoj je sve neprimjetnija u dešavanjima vezanim za Islam i muslimane u Njemačkoj i ne daje doprinos kakvog bi mogla i trebala dati i kakav se od nje, prije svega zbog historijskog iskustva življenja islama kod Bošnjaka na tlu Europe, očekuje.

Smatramo da je neophodno za rješavanje svih ovih i sličnih pitanja otvoriti dijalog i razgovor između nadležnih organa IZ u Bosni i Hercegovini sa širom bošnjačkom zajednicom u Njemačkoj, dakle ne samo sa onima koji po osnovi službe u njoj djeluju. Bošnjaci u Njemačkoj, među mlađim generacijama, imaju vrhunske stručnjake u svim segmentima društvenog djelovanja.

Ovaj dio bošnjačke populacije nisu definitivno tzv. gastarbajteri, oni se vjerovatno nikada i neće vratiti u Bosnu i Hercegovinu, ali zasigurno mogu i žele pomoći, ukoliko im se za to omogući prostor. Do sada to u IZ Bošnjaka u Njemačkloj nažalost nije bila česta i široka pojava. Nametanje kadrovskih rješenja, nametanje pravnih rješenja, nametanje strukturalnih i organizacijskih rješenja, bez poznavanja političkog, pravnog, socijalnog, historijskog koteksta njemačkog društva i države su faktori kojima će se IZ Bošnjaka u Njemačkoj, ali i IZ u Bosni i Hercegovini samo još više udaljiti od stvarnih okolnosti i životne stvarnosti u kojima žive i rade Bošnjaci u Njemaćkoj.

Apelujemo na nadležne organe IZ u Bosni i Hercegovini da posebno u pogledu rješavanja kadrovskog pitanja vođenja IZ Bošnjaka u Njemačkoj ne donose brzu odluku, preko koljena, a pogotovo da na ove odgovorne pozicije ne imenuju osobe koje se sjete važnosti i značaja “institucije”, iza nje se sakrivaju i na nju se samo u onim momentima pozivaju, kada to njima lično odgovara i kada osjete da mogu ostvariti svoje svakojake lične ambicije. Situacija sa smjenom muftije Kozlića kao glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj je upravo takva situacija. 

Ukoliko se to desi, pogotovo ako budu tačne neslužbene informacije o kandidatima o kojima se, navodno, ovih dana govori u IZ u Bosni i Hercegovini kao mogućim rješenjima na poziciji glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj, ali na poziciji muftije za Europu, a koji su prethodnih godina samo u nužnoj mjeri bili u okviru institucionalnog djelovanja, kandidati koji iza sebe imaju bojkote institucionalnog i organizovanog djelovanja, sudske procese i džematske svađe koje su dovodile do cijepanja džemata, bit će to ubrzani hod unazad i nepotrebno dovođenje IZ Bošnjaka u situaciju da se godinama u budućnosti i dalje bavi sama sobom, da za sve veći broj Bošnjaka i njihovih mlađih generacija gubi na važnosti i značaju i da za općedruštveni kontekst i dešavanja u Njemačkoj postane irelevantan faktor", navedeno je u saopćenju džematskog odbora BKC Witten. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak