Dva plesna festivala u isto vrijeme

Radiosarajevo.ba
Dva plesna festivala u isto vrijeme
Ballet; ilustracija sa: www.fantom-xp.com/es

Festival savremenog plesa ZVRK već treću godinu zaredom održava se u septembru. Tako je i ovaj put, a festival je najavljen u terminu od 20 do 23. septembra 2010.

Vezano: Festival ZVRK, po treći put u Sarajevu

Nekoliko dana prije no što su novinari dobili obavijest iz teatra SARTR o festivalu Zvrk, održana je press konferencija u Narodnom Pozorištu u Sarajevu. Na njoj je obznanjeno da će se u periodu od 18. do 25 septembra održati prvi Balet fest u Sarajevu.

Vezano: Balet-fest u Sarajevu

Ovo praktično znači da će dva festivala koji tipuju na istu publiku dijeliti i iste datume u istom gradu. Taj grad nije neka višemilionska metropola sa dugom tradicijom plesnog teatra i shodno tome i izgrađenom publikom u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Taj grad je Sarajevo - sa svoje četiri profesionalne pozorišne scene koje životare u besparici i malobrojnom publikom koja je gladna istinske kulture.

Optimisti bi rekli - eto vam dva festivala pa birajte. No onaj ko iole bolje poznaje kulturne prilike u gradu, kantonu, entitetu i državi, složit će se da pozicioniranje dva slična događaja u isto vrijeme odražava nepostojanje osmišljene kulturne politike na bilo kojem nivou. Kulturni život grada još je daleko od onoga što bismo mogli nazvati "svakodnevni", prije bismo mogli reći da je on "festivalski" i da se u gradu između velikih festivala malo toga dešava. Tako je i publika navikla na blještavilo između dva perioda ničega. Sjetite se samo proteklog avgusta - odavno nismo preživjeli u kulturnom smislu dosadniji mjesec.

Pored svega ovoga, treba napomenuti da su i teatar SARTR kao organizator Zvrka, a i Narodno Pozorište kao utemeljitelj novog Balet-Festa budžetski korisnici. Predstavlja li ovakvo neusklađivanje termina predstavlja neodgovorno trošenje novca poreznih obveznika? Ovo nije pitanje za organizatore pomenutih festivala, već prije za vlasnike budžetske kese - da li im je ikada palo na pamet da usklade planove i programe onih koje finansiraju. U ovo predizborno vrijeme još jedna tema za razmišljanje.

Evo šta o ovome kaže Oma Arslanagić, direktor pozorišta SARTR:

"Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da je ovdje po srijedi nesaradnja između dvije kuće, što je notorna neistina. Mi smo, naime, Narodnom pozorištu, koje je bilo među osnivačima festivala Zvrk 2008. godine, i Edini Papo, direktorici Baleta, na vrijeme uputili obavještenje o festivalu Zvrk uz poziv da i oni učestvuju u njemu. Kao odgovor stigao nam je e-mail ukojem su nas obavijestili da u navedeno vrijeme imaju druge obaveze.

Tek sada smo iz medija saznali o čemu se radi i da su u planu imali festival. To je grozno za nas i za naše konzumente koji nemaju baš često priliku prisustvovati plesnim predstavama. Mislim da se ovdje radi o nekim povrijeđenim sujetama i o pokušaju gušenja Zvrka koji je u Sarajevu inaugurirao suvremeni plesni teatar. Mi, doduše nismo vlasnici tog datuma, ali je festival do sada uvijek održavan krajem septembra. Da su htjeli, mogli su se uključiti ili nas obavijestiti o svojim planovima." rekao je Oma Arslanagić za RadioSarajevo

Edina Papo, direktorica Baleta Narodnog pozorišta koji ove godine obilježava 60 godina povodom čega se i organizira Balet -fest, drugačijeg je mišljenja:

"Čini mi se da se ne poklapaju svi datumi, jer Balet -fest se neće održavati svaku večer. Prilikom organizacije ovakvih događaja mnogo diktiraju datumi gostovanja, a prema tome smo se i mi ravnali. Jako je teško uskladiti datum za neki ansambl u kojem je puno članova, kakav je Bitef Ballet Company, naši gosti iz Beograda koji nastupaju 21. septembra.

Smatram da ima prostora za sve. Baš se radujem što će i alternativni baletni izraz biti ponuđen publici. Najljepše je kada se u gradu puno toga događa, na radost publike. U septembru će Sarajevo procvjetati u baletnom smislu, a mi ćemo konačno početi ličiti na svjetske metropole u kojima se iste večeri održi na desetine događaja i u kojima nije čudno ako se u isto vrijeme održe i dva događaja istog žanra", rekla je Edina Papo za RadioSarajevo.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak