Dva CineLink projekta odabrana u ovogodišnji L'Atelier Cannes Film Festivala

Radiosarajevo.ba
Dva CineLink projekta odabrana u ovogodišnji L'Atelier Cannes Film Festivala

Cannes Film Festival objavio je u ponedjeljak projekte koji su uvršteni u ovogodišnji L'Atelier Cinéfondationa, odakle stižu odlične vijesti: među odabranima našla su se čak dva projekta razvijana u okviru koprodukcijskog marketa CineLink - Tabija bh. reditelja Igora Drljače i Dogs Bogdana Mirice iz Rumunije, saopćeno je na Sff.ba

Tabija Igora Drljače projekat je bh. producentske kuće SCCA/pro.ba čiji producent je Adis Đapo, a koji je razvijan u okviru koprodukcijskog marketa CineLink te koji je na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Exelence nagradom

Krajem januara u okviru koprodukcijskog marketa CineMart Rotterdam Film Festivala, projektu Tabija dodijeljena je i prestižna Eurimages nagrada za razvoj najzanimljivije buduće evropske koprodukcije.

Rumunski projekat Dogs, Bogdana Mirice također je razvijan i predstavljen u okviru prošlogodišnjeg koprodukcijskog marketa CineLink, a na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen je Arte International nagradom.

Svake godine L'Atelier bira u prosjeku petnaest dugometražnih igranih projekata iz cijeloga svijeta. Reditelji i producenti odabranih projekata imaju priliku tokom Cannes Film Festivala ostvariti kontakte sa stotinama potencijalnih finansijera i partnera što maksimalno uvećava njihove šanse da realiziraju svoje filmske projekte. Za odabir projekta ključan je njegov kvalitet, ali i raniji radovi autora. 

Od 2005. godine, kada je pokrenut, L'Atelier je odabrao 141 projekat od kojih je realizirano čak 85, a 44 projekta nalaze se u fazi pretprodukcije. 

Kompletnu listu projekata uvrštenih u ovogodišnju selekciju L'Atelier možete pronaći ovdje.

Ovo je i dobra prilika za podsjetnik da je ovogodišnji konkurs za prijavu projekata na CineLink otvoren do 24. marta, a više detalja možete pronaći ovdje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak