Dunja Mijatović o prijetnjama Predragu Luciću

Radiosarajevo.ba
Dunja Mijatović o prijetnjama Predragu Luciću


Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović danas je u Beču izrazila zabrinutost zbog prijetnji novinarima Predragu Luciću i Nebojši Vukanoviću u BiH, te pozvala organe vlasti da osude takve prijetnje i da osiguraju novinarima da budu bezbjedni.

Napade na Predraga Lucića prethodno su osudili i Udruženje BH novinari  i PEN BiH.

"Nažalost, ovo nije prvi put da se novinarima prijeti i da ih se zastrašuje. Ovo je zabrinjavajući trend i on ukazuje na potrebu da organi vlasti djeluju da bi osigurali da se takve prijetnje ne ponove", rekla je Mijatović.
 
Naglasila je da prijetnje smrću i pozivanje na nasilje nikada ne mogu predstavljati reakciju na nečije mišljenje, bez obzira koliko ono provokativno, kritičko ili satirično bilo. 

Takvi pokušaji prijetnje i zastrašivanja, kao u slučaju Predraga Lucića, ističe da dovode u opasnost bezbjednost novinara, kao i da mogu obeshrabriti i sve druge ljude.

Pozivajući na brzu istragu ovog slučaja Mijatović smatra da političari i javne ličnosti moraju pokazati veći nivo tolerancije u odnosima s medijima. "Organi vlasti na svim nivoima imaju odgovornost da osiguraju da novinari mogu da rade u okruženju u kome se ne tolerišu prijetnje upućene njima. Treba prihvatiti i njegovati izražavanje različitih mišljenja", kazala je Mijatović. 

Mijatović je upozorila da nema opravdanja za bilo kakve napade koji mogu da dovedu u opasnost slobodu izražavanja i slobodu medija, saopćeno je iz Ureda OSCE-a u Beču.  

Opširnije o slučaju čitajte ovdje u tekstovima naših kolumnista:

Ahmed Burić: Važno je zvati se Predrag: Ahmići i 700 maraka
Emir Imamović: Predrag Lucić, Heroj, a ne zločinac

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak