Dubioza kolektiv u Beogradu: Svirka za komšiluk i izborne apstinente

Radiosarajevo.ba
Dubioza kolektiv u Beogradu: Svirka za komšiluk i izborne apstinente

Tekst bez intervencija, objavljen u našoj rubrici 'Šta drugi pišu', preuzimamo sa prijateljskih E-novina.

Piše: Dušan Komarčević

“Politika je kurva/ubila je bomba/džaba svi smo isti/svi smo ista govna”, orilo se u petak centrom Beograda iz grla par stotina fanova bh. benda Dubioza kolektiv. Sedmočlana reggae-ska atrakcija počastila je stanovnike glavnog grada Srbije akustičnim koncertom na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine. Ovim nastupom najavili su veliki beogradski koncert koji će održati 5. aprila u Kombank areni.

“Kol'ko vas je! 'Oće l' te svi doći u Arenu?”, pita Almir Hasanbegović, jedan od dvojice pevača, okupljene. Kada je publika uzvratila gromoglasnim skandiranjem, svirka je mogla da počne uz “Tranziciju”. Tokom pola sata, koliko je trajao koncert, ređaju se hitovi sa “Apsurdistana” – “Kažu”, “Volio BiH”, te “Brijuni”, čiji su refren okupljeni horski otpevali. Sa pretposlednjeg albuma “5 do 12” čuli smo pesmu “Kokuz”, no ostali smo uskraćeni za pesme sa starijih albuma, poput “Vlast i policija”, “Oni dolaze” ili “Bosnafaria”.

Nije nas “posetio” ni Valter iz istoimenog hita sa četvrte ploče, a deo publike očekivao je da čuje i “Krivo je more2”, poluobradu Divljih jagoda, u novom politički angažovanom aranžmanu. Nije, dakle, bilo Divljih jagoda, ali se bend osvrnuo na nedavno završene izbore u Srbiji, uz kratku obradu prastarog hita Bajage i Instruktora:

“Ne gledaj me kao Vučića,

On je tvoja želja izborna.

Glasala je jučer Srbija,

Pobjednik je apstinencija.”


Ne znamo da li je Momčilo Bajagić prisustvovao koncertu, ali bi mogao da razmisli o tome da napravi duet sa Dubiozom, naročito nakon glasanog aplauza i ovacija koje su momci dobili nakon izvođenja ove pesme.

Dvojac na mikrofonu – Almir i Adis – već su poznati po svojoj neposrednosti i komunikaciji s publikom. Ne izostaje to ni u ovom slučaju, kada između benda i publike nema barijera poput ograda i kršnih momaka obrijanih glava s majicama na kojima piše “Security”. Umesto njih, ispred improvizovane bine su samo obožavaoci benda koji već 10 godina pesmama ukazuje na pogubnost nacionalizma, korupcije i medijskog zaglupljivanja.

Za čitavu deceniju koliko su na sceni, Dubioza kolektiv se mogu pohvaliti da su okupili šaroliku publiku; dokaz toga je već letimični pogled na okupljene ispred Doma omladine – roditelji s tek prohodalom decom, tinejdžeri, osnovci, studenti, rastafarijanci, reperi i metalci... Svi oni pevali su i skakali uz vesele ritmove sarajevsko-zeničkog benda koji je svirkom izmamio na prozore i žitelje iz obližnjih zgrada.

Upravo jednoj gospođi koja je koncert pratila s balkona bend posvećuje svoju poslednju stvar “Prvi maj”, nakon koje će otići s improvizovane bine i nastaviti druženje i slikanje s fanovima.


Da li je Dubioza kolektiv zapravo korektiv naših moralno unakaženih postjugoslovenskih društava? Potvrdan odgovor bio bi ne samo pretenciozan, nego i netačan. Suviše je očekivati od benda da menja svet, nije to pošlo za rukom ni umetnicima većeg kalibra. Dubioza kolektiv su beskrajno zabavan, uvežban i prefesionalan sastav koji, osim dobre zabave, može podstaći inteligentnog mladog slušaoca da promisli o svojoj svakodnevici, nakon čega će nastaviti da istražuje i kopa dalje, da ljušti onaj metaforični luk Gintera Grasa, sve dok, gušeći se u suzama, ne dođe do srži.

Ako u u tome uspeju, momci iz Dubioze mogu da kažu da su učinili i više nego dovoljno.

Dubioza kolektiv će održati tri koncerta u Beogradu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak