Dopunjen Zakon o pozorišnoj djelatnosti

Radiosarajevo.ba
Dopunjen Zakon o pozorišnoj djelatnosti

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o pozorišnoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo.

U Nacrtu se eksplicitno spominju zabrana cenzure javnog izvođenja scenskih djela, obaveza snimanja premijernih izvedbi i pohranjivanje kao arhivske građe te saradnja s pozorištima nacionalnih manjina radi podsticanja slobode kulturnog izražavanja na jezicima nacionalnih manjina

Također je omogućeno da pozorišni umjetnici koji su se afirmirali umjetničkim djelovanjem zasnuju stalni radni odnos s matičnim pozorištem ranije nego su to omogućavale do sada važeće odredbe Zakona, saopćeno. 

Vlada je danas utvrdila Odluku o donošenju Akcionog plana za smanjivanje emisije čestičnih tvari u zrak na području Kantona Sarajevo. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša je pokrenulo postupak izrade ovog akcionog plana radi očuvanja zdravlja građana i zaštite okoliša kroz stvaranje sveobuhvatne informacije o kvalitetu i zagađivanju zraka i preciziranju mjera koje moraju biti poduzete u svrhu smanjenja emisije čestičnih tvari u zrak. 

Na istoj sjednici, vlada je usvojila Projekat rekonstrukcije i opremanja objekata odgojno-obrazovnih ustanova na području KS-a te dala saglasnost Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a da s tim projektom aplicira kod Saudijskog fonda za razvoj za dodjelu finansijskih sredstava, a sve sa svrhom obnove i opremanja dotrajalih i oštećenih odgojno - obrazovnih objekata na području KS-a, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo bit će nastavljena u četvrtak, 18. aprila. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak