Domovi zdravlja i dalje čekaju na zmijski protuotrov

Radiosarajevo.ba
Domovi zdravlja i dalje čekaju na zmijski protuotrov


Građane Sarajeva iznenadila je i zabrinula nedavna najezda šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svijetu u koritu rijeke Miljacke, u samom centru grada. Stručnjaci su ovu pojavu objasnili naglim otopljenjem, usljed kojeg je došlo do povećavanja nivoa podzemnih voda, što je zmije natjerale da se pomjere iz svojih prirodnih staništa.

Koliko iznenađuje to da se opasne zmije otrovnice nalaze u centru Sarajevu, više zabrinjava činjenica što seruma protiv zmijskog otrova u sarajevskim domovima zdravlja trenutno - nema, a problem sa prošlogodišnjim zalihama je u tome što je većini istekao rok, stoga nisu upotrebljivi.

Ipak, kako je za Radiosarajevo.ba potvrđeno u JU Dom zdravlja KS, zahtjev za novu nabavku je već upućen i čeka se na novu pošiljku koja bi trebala stići uskoro u svih devet sarajevskih domova zdravlja.

''JU Dom zdravlja KS u fazi je nabavke anti-toksina protiv otrova evropskih zmija za ovu sezonu. Cilj nam je da u narednom periodu doze budu raspoređene u gotovo svim ambulantama porodične medicine, a naročito onim koje se nalaze na periferiji Kantona Sarajevo. Podrazumijeva se da će anti-toksin protiv otrova evropskih zmija imati i svih devet Domova zdravlja koji su u sastavu JU Dom zdravlja KS'', rečeno je za Radiosarajevo.ba u JU Dom zdravlja KS.

Šta učiniti u slučaju zmijskog ugriza?

Osobi koju je ugrizla zmija, stručnjaci savjetuju se da se smiri, ne paniči, te ukloni odjeću i nakit sa ugriženog mjesta zbog oticanja tkiva.

Mjesto ugriza i ranu je potrebno pustiti da slobodno krvari, bez isisavanja otrova! Ukoliko je moguće, ranu očistiti, te imobilizirati ugriženi ekstremitet uz pomoć nekog čvrstog predmeta i zavoja, nakon čega osobu što prije treba odvesti do najbliže medicinske ustanove. Tokom transporta, ugriženi dio tijela potrebno je što manje micati, jer se time otrov širi. Ukoliko dođe do povraćanja, ugriženog je potrebno okrenuti u bočni položaj.

Također, stručnjaci upozoravaju da zmiju ne treba loviti, jer to najčešće zna rezultirati novim ugrizima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak