Dom mladih: Skinuta najava za turbo folk koncerte

Radiosarajevo.ba
Dom mladih: Skinuta najava za turbo folk koncerte


Prije nekoliko je dana na Skenderiji osvanuo ogromni reklamni plakat sa viješću o skorašnjim nastupima tzv. Teatro showa, skupine turbo folk pjevača iz Srbije, a Dom mladih Skenderija je tako uskoro trebao postati mjesto okupljanja muzičkih imena kao što su Milena Ćeranić, Ćemo, Dejan Matić, Mia Birisavljević, Nemanja Stevanović, OK Bend... 

Vijest je ubrzo naišla na oštre kritike i osude javnosti, te je tako osnovana i skupina na Facebooku pod nazivom 'Marš cajkama i folku iz Doma mladih', koja je u tek par dana skupila 3000 članova, a grupa inicijatora najavila je i istoimeni protest planiran za 8. decembar.

Ipak, izgleda da potrebe za protestom ovakvog tipa neće biti; naime, plakat koji je zadnjih nekoliko dana stajao na zgradi Skenderije, danas je u podnevnim satima uklonjen.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, direktoru Skenderije Hajrizu Bećireviću je, nakon današnjeg sastanka sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ivicom Šarićem, rečeno da turbo folk muzičkim sadržajima nije mjesto u Domu mladih Skenderija.

Prema prvim, nepotvrđenim informacijama, direktoru Skenderije je 'oštrijim tonom sugerirano' da ovakvom sadržaju nije mjesto u ovom domu te bi Bećirević, po nalogu vlasti, trebao raskinuti sve dosad potpisane ugovore "u ovom duhu".

Sa viješću o 'drugačijem' poslovanju centra Skenderija, veze ima i deložacija umjetničkih djela iz galerije Charlama u Skenderiji, a kako saznajemo iz CeKA Charlama, ministar Ivica Šarić je jedini zvaničnik koji je danas posjetio Charlamu pruživši umjetnicima podršku koliko je to u njegovoj moći, budući da se ne radi o njegovom resoru.

FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Vezano:

Vapaj umjetnika: Ne damo Charlamu!
Ministar Šarić jedini podržao Charlamu i Collegium Artisticum


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak