'Dolina panjeva': Travničani zatražili smjenu načelnika

Radiosarajevo.ba
'Dolina panjeva': Travničani zatražili smjenu načelnika


Na danas upriličenoj konferenciji za medije održanoj na Plavoj vodi u Travniku, mjestu koje su Travničani posljednjih dana prozvali tragikomičnim imenom 'Dolina panjeva', predstavljeni su razlozi i ciljevi inicijative građana okupljenih oko ideje Zaustavimo uništavanje Travnika.

Vrbe na Plavoj vodi posvađale Travnik: U subotu protesti

Konferenciju za medije je održala skupina inicijatora koji su na Facebooku prije nekoliko dana osnovali grupu Tražimo odgovornost za vrbe na Plavoj vodi.

Podsjećamo, 14 vrba sa područja najpoznatije travničke turističko-historisjke atrakcije, Plave vode, prije nekoliko je dana posječeno na zahtjev načelnika Općine Travnika, Admira Hadžiemrića, nakon čega su ogorčeni Travničani napravili peticiju za njegovu smjenu, a najavljen je i protest koji će se održati u subotu, 16. marta.

Danas je skupina inicijatora i zvanično poručila načelniku općine Travnik, Admiru Hadžiemriću da, kao moralni čin, podnese ostavku.

'Trpimo sistematsko rušenje Travnika'

Organizatori ističu kako je problem mnogo veći od žalosnih vrba, budući da građani Travnika ''godinama trpe sistematsko rušenje svega u ovom gradu''. Nakon gašenja signala Radio-televizije Travnik, zatvaranja gradskog hotela, nepostojaja kina, kao i ostalih sadržaja, koji grad čine gradom, sječa vrba na Plavoj vodi je tek 'kap koja je prelila čašu'.

Podsjećamo, načelnik se brani tvrdnjom da su vrbe morale biti posječene budući da su kao 'stare i bolesne' predstavljale 'opasnost za građane', što je, tvrdi načelnik, i stručno mišljenje biologinje iz Zavičajnog muzeja Travnika, Dragane Baner.

''Jedan od naših zahtjeva jeste i utvrđivanje i preuzimanje odgovornosti osoba koje su bile nadležne za održavanje prirodnih i kulturnih bogatstava Plave vode koja je od izuzetnog turističkog značaja za grad Travnik, s tim da se pitamo zašto su uopšte žalosne vrbe dovedene u tu situaciju da se moraju ukloniti? Zašto nije ulagano u nijihovo održavanje, i zašto nisu zaliječene čim su primjećeni prvi znaci bolesti?'', zapitao se predstavnik inicijative građana Salim Šabić.

On je naglasio da se prilikom sječe nije poštovala procedura, te se nije obavijestilo resorno kantonalno ministarstvo.

potpisivanja peticije danas u Travniku; FOTO: Travnički aktivisti

''Postavlja pitanje da li je uopšte Zavičajni muzej Travnik nadležan za turistički potencijal Plave vode. S obzirom na to da se sumnja u 'zdravlje' stabala pokazala opravdanom, što je golim oko ustvrdio neutralni sudski vještak, dobijanjem zvaničnog dokumenta najvjerovatnije će biti pokrenuta i borba pravnim putem'', naveo je Harun Lozo, predstavnik advokatskog ureda advokata Adila Loze.

Organizatori akcije ističu da su jako zadovoljni odazivom brojnih Travničana koji su danas podržali ovu akciju potpisivanjem peticije.

''Nije preuranjeno kazati da je Travnik pokazao da štiti svoje vrijednosti. Naime, peticija koju od jutarnjih sati potpisuju naši sugrađani na tri lokacije u gradu zaista prevazilazi sva očekivanja ljudi okupljenih oko inicijative zaustavljanja uništavanja Travnika'', kažu organizatori.

Podsjećamo, protestna šetnja će se održati u subotu, 16. marta s početkom 12 sati okupljanjem u Aleji konzula, te završiti kod Plave vode, gdje će biti upriličeno simbolično polaganje cvijeća na mjestima gdje su posječene vrbe i gdje će građani prezentovati svoje zahtjeve upućene načelniku Općine Travnik.

Čitajte više:

Vrbe na Plavoj vodi posvađale Travnik: U subotu protesti

Ministarstvo šumarstva SBK: Sječa stabala je ilegalna!

'Vrbe na Plavoj vodi posječene na zahtjev građana'

Posječena stabla na 'Plavoj vodi' su bila bolesna?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak