Dogovora nema, novca nema: Šta će biti s GRAS-om?

Radiosarajevo.ba
Dogovora nema, novca nema: Šta će biti s GRAS-om?

Vlada Kantona Sarajevo, prema svemu sudeći, menadžmentu GRAS-a ni ovoga puta neće pružiti pomoć u iznalaženju rješenja problema u kojima se nalaze radnici i preduzeće, kojem svakog sata prijeti blokada poslovanja.

To bi se moglo zaključiti nakon neuspješnih pregovora koje su predstavnici Sindikata komunalne privrede, predsjednik Nadzornog odbora Izet Horman i v. d. direktora GRAS-a Omer Hadžiomerović prethodna dva dana vodili s premijerom KS Suadom Zeljkovićem i ministrom finansija Muhamedom Kozadrom.

Sindikalisti su od premijera i ministra zatražili isplatu zarađene plaće za maj, a Horman i Hadžiomerović usklađivanje tarifnog sistema naplate karata. Njihov je zahtjev bio da im Vlada KS ili subvencionirani korisnik (penzioneri, studenti, đaci...) plaćaju punu cijenu mjesečne karte u iznosu od 53 KM. Uz to, tražili su i da im Vlada isplati junske obaveze za prijevoz subvencioniranih kategorija.

Međutim, kako je za Avaz.ba kazao Hadžiomerović, sastanci su završeni bez konkretnih rezultata.

"Nažalost, rješenja trenutno nema i moje su mogućnosti ograničene. Počinjali smo jednu temu, nastavljali s drugom i na kraju nije bilo nikakvih zaključaka ni rješenja. Insistirao sam na tome da Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, isplati ono što je preduzeće i zaradilo. Riječ je o pruženim uslugama za juni i zahtijevali smo da nam zarađeno isplate što prije, jer ne tražimo milostinju", kazao je Hadžiomerović.

Međutim, dobili su odgovor da su, kada je isplata plaća u pitanju, trenutno prioritet policijski službenici pa onda ostali budžetski korisnici.

Za nekoliko dana bit će raspisan novi javni konkurs za izbor generalnog direktora GRAS-a na četverogodišnji mandat. Kako saznaje Avaz.ba Hadžiomerović je tražio da mu se ne produžava mandat, koji istječe za mjesec, već da se raspiše konkurs, a još ne zna hoće li se na njega prijaviti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak