Dobrovoljci stigli na jezero Perućac

Radiosarajevo.ba
Dobrovoljci stigli na jezero Perućac


Drugi dan Ramazanskog Bajrama - Dan šehida, stotinjak dobrovoljaca iz Sarajeva provesti će na području jezera Perućac kraj Višegrada.

Tamo je, naime, od početka avgusta u toku akcija na pronalasku nestalih bošnjačkih žrtava, koje su ubijene u proteklom ratu. Povlačenjem vode iz ovog jezera pojavila se mogućnost ekshumiranja velikog broja nestalih. Voda iz jezera je povučena zbog remonda hidroelektraje Bajina Bašta, ali će se u predstojećim danima ponovo krenuti sa punjenjem jezera, što će mogućnost otkrivanja tijela zatvoriti na narednih dvadeset godina.

Udruženje građana „ Porodice nestalih - Višegrad 92“, koje okuplja porodice žrtava ratnih zločina počinjenih na ovom području, pozvalo je građane i građanke BiH da 10. septembra, na Dan šehida, pomognu u prekopavanju terena povučenog vještačkog jezera Perućac.

Svoj poziv dobrovoljcima uputilo je i UG Akcija građana, čijih se desetak članova nalazi među dobrovoljcima. Šemsudin Maljević iz ovog udruženja potvrdio nam je da je osim sa dva autobusa, jedan broj dobrovoljaca put Višegrada krenuo i svojim osobnim automobilima.

"Tamo nas dočekuju članovi tima za nestale, koji se već duže vremena nalaze na terenu. Zadatak nas dobrovoljaca će biti pregledanje terena, a ukoliko pronađemo ostatke ljudskih žrtava pozivamo istražitelje koji zatim nastavljaju rad na iskopavanju. Na terenu ćemos e zadržati do kasnih poslijepodnevnih sati, a najvljeno je da će jedan autobus iz Sarajeva krenuti i sutra", rekao nam je Maljević.

Naš suradnik Velija Hasanbegović koji se takođe nalazi na terenu kaže kako je zbog kiše teren veoma raskvašen, te da je primijećen blagi rast vodostaja jezera. Iako bi voda iz hidrocentrale Višegrad koja puni ovo jezero trebala biti puštena danas, izgleda da je postignut dogovor da se sa tim sačeka još koji dan. Čak i ako dođe do otvaranja brane u Višegradu, ne postoji opasnost od plimnog vala.

Svi dobrovoljci koji bi željeli pomoći u ubrzanom traženju nestalih sa dna jezera Perućac, pozivaju se da se tamo upute u subotu 11. septembra. Polazak autobusa ispred Zemaljskog muzeja je u 6,30 minuta, a svi zainteresirani svoj dolazak trebaju najaviti Udruženju građana „ Porodice nestalih - Višegrad 92“ na brojeve telefona 062 212 631 i 061 904 410

Pogledajte potresne fotografije nastale na ovom terenu

Vezano:
Potrebna pomoć u prekopavanju platoa jezera Perućac

Kenan Efendić: Kosti kao politički kapital
Fočo: sve ćemo učiniti da otkopamo stećke u jezeru Perućac
Nastavljaju se ekshumacije sa dna jezera Perućac

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak